Belföld

Lázár János Horthy Miklósról: Kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Lázár János volt a tegnapi Horthy-megemlékezés legmagasabb rangú kormányzati szereplője Kenderesen, ahol a volt kormányfő újratemetésének 30. évfordulóját tartották. Az építési és közlekedési miniszter szereplése azért is volt érdekes, mert az Orbán-kormány ellentmondásos személynek tekinti a volt kormányzót – például a vidéki zsidóság kiirtásában játszott szerepéért, hiszen amikor több százezer magyar zsidót deportáltak 1944-ben, Horthy Miklós volt a kormányzó. Néha viszont méltatják – ezért is volt érdekes, hogy miniszterként Lázár János mit mond a helyszínen, ahol 30 évvel ezelőtt az akkori Fidesz politikusai távol tartották magukat az újratemetéstől. (Orbán Viktor kormányfő nem nyilatkozott semmit az újratemetéssel kapcsolatban.) A múlt héten mi is jártunk Kenderesen, és a település fura viszonyát Horthyhoz ebben a riportban mutattuk be.

A Telex tudósítása szerint Lázár János a következőket mondta a kenderesi vasútállomáson, ahol egy kiállítás mellett több, Horthyhoz köthető közlekedési eszközt is bemutattak tegnap délután az újratemetéshez kötött műsor részeként, ahol több fideszes képviselő mellett a korábbi miniszter Kásler Miklós is feltűnt.

Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét, tisztelik Horthy Istvánt és emlékezetét. Azért jöttünk össze hogy fejet hajtsunk és emlékezzünk.

Azt írja a Telex, hogy Lázár szerint Horthy ha valami, akkor három dolog:

kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

A kétkedőknek Lázár azt üzente, Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

Lázár tegnap nem ment el a kriptába de „valószínű, hogy visz még egy szál virágot” Horthynak, szokott ugyanis járni erre máskor is.

„Az objektív értékelés várat magára. Minél távolabb kerülünk időben 1920-1944-től, annál objektívebben tudjuk megítélni. (…) Rendkívül sok az érzelem a [Horthy megítéléséről szóló] kérdésben, sok idő kell, hogy ez a kép letisztuljon” – mondta Lázár a tudósítás szerint.

Lázár János sajnos nem tette fel a teljes beszédét saját oldalára. 2019-ben egyébként azt mondta Lázár János Horthyról: “hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk.”

Kapcsolódó
Horthy Miklós újratemetése: Lázár János és a MÁV lesz a 30. évforduló csúcsa Kenderesen, amit milliárdokból csinosított ki a NER
Három évtizede temették újra Horthy Miklóst, és az ennek apropójára szervezett kenderesi ünnepségen most egy kormánytag, Lázár János is részt vesz. Riport egy kisváros furcsaságairól, ahol ma is személyes emlékek kötődnek a volt kormányzóhoz, sőt, ahol még a DK-s is azt mondja: Horthy bizony értéket jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik