Közélet

Bloomberg: Ajánlatot tett az állam a Budapest Airportra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hivatalos ajánlatot nyújtott be Magyarország a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül – írja a Portfolio.hu a Bloomberg értesülésére hivatkozva.

A lap névtelenséget kérő forrása szerint a repülőtér tulajdonosai úgy döntöttek, hogy további hivatalos tárgyalásokba kezdenek, de a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amely a kormány nevében a felvásárlási tárgyalásokat vezeti, nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az 2020-ban merült fel, hogy egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyal a Budapest Airport megvásárlásáról, amelynek tagja az egyik leggazdagabb hazai ingatlanpiaci befektető, Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa. 2021-ben már arról szóltak a hírek, hogy az állam venné meg a repteret.  Ez májusban hivatalossá is vált, amikor az Innovációs és Technológia Minisztérium közzétette, hogy megkezdődnek a reptér visszaszerzésének előkészületei: a kormány döntése alapján tárgyalások kezdődhetnek az üzemeltető cég többségi tulajdonrészének megszerzéséről, a meginduló folyamat koordinációjáért pedig Palkovics László felelt.

Kezdetben nem mutatott sok jel arra, hogy az AviAlliance megválna a budapesti reptértől. A cég többször hangsúlyozta, hogy a repülőtér „tőkeerős és hosszú távon elkötelezett tulajdonosa” és az akkori nagy vesztesége ellenére, amit a járvány idézett elő, a vállalat működése és finanszírozása stabil, likviditása folyamatosan biztosított. Ugyanakkor hangot adtak félelmeiknek, hogy a magyar kormány nyomást gyakorolhat rájuk, hogy meggondolják magukat, például elvághatják őket a pandémia alatt juttatott támogatásoktól, vagy megakadályozhatják a létesítményfejlesztések engedélyezését – idézte fel az előzményeket a Portfolio.hu.

2021 júliusában szintén a Bloomberg írt arról, hogy indikatív ajánlatot tett a magyar kormány a Budapest Airport megvásárlására. Akkor az ügyhöz közel álló források szerint a piaci ár alatti ajánlat érkezett a budapesti légikikötőre.

2021 októberben már egy megemelt, 4,44 milliárd eurós vételi ajánlatról érkeztek hírek és akkor már arról érkeztek hírek, hogy bár az eladásról a végleges döntés még nem született meg, a tulajdonosok hajlanak rá.

2021. novemberében a többségi tulajdonos, az AviAlliance közölte, hogy elkezdődött az átvilágítási folyamat a reptérnél, miután a magyar kormány elfogadta a feltételeket a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez. De még ekkor is hangsúlyozták, hogy a tárgyalási folyamat kimenetele bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik