Közélet

A NAIH szerint törvénytelen volt a bírói befolyásolási kísérletről szóló Schadl-jelentés titkosítása

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint törvénysértő volt az Országos Bírói Hivatal (OBH) a Schadl-ügy nyomán indított vizsgálatáról szóló jelentés „korlátozott terjesztésű” minősítése, azaz titkosítása – írta a 444.hu. Az OBH elnökének 60 napja van, hogy bíróságon támadja meg a döntést, ellenkező esetben szeptember 6-án a minősítés megszűnik.

Az ügy lényege, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta lemondott elnöke 2021 májusában bosszúhadjáratot indított egy, az útjában álló bíró ellen, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján amikor megpróbálta kijárni a bíró kirúgását, az igazságszolgáltatás legfelső szintjein nem ajtót mutattak neki, hanem fogadták.

Schadl 2021. június 2-án felhívta Senyei Györgyöt, az OBH elnökét (képünkön), aki személyes találkozót szervezett részére a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. A találkozó össze is jött, Schadl beszámolója szerint Tatár-Kis megértéssel fogadta, megígérte, hogy vizsgálatot indít a bíró ellen, és úgy fogalmazott, hogy bár nem lehet a bírót kirúgni, de „diszkomfortossá tenni az életét, és a csoportvezetői megbízatását visszavonni, azt lehet, ha indokolt”. Az OBH tagadta, hogy Schadl ki akart volna rúgatni egy bírót, de azt elismerték, hogy Senyei közbenjárt Tatár-Kisnél, hogy fogadja Schadlt. Tatár-Kis is elismerte a találkozó megtörténtét, leszögezve, hogy a betámadott bíró ellen se fegyelmi, se más eljárás nem indult. A Fővárosi Törvényszék belső vizsgálata is mindent rendben talált.

Ezután indított célvizsgálatot az OBH elnöke: a háromtagú bizottságot azzal bízta meg, hogy 2022. áprilisáig tárják fel, „miért, miként, milyen formában és milyen eljárás keretében” tett bejelentést Schadl György egy PKKB-s bíróval kapcsolatban, és azt a Fővárosi Törvényszéken hogyan vizsgálták ki. Az OBH-t felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) 2022 júniusi testületi ülésén azonban kiderült, hogy hiába szeretnék elolvasni az OBT tagjai a vizsgálati jelentést, nem tudják, mert azt Senyei György titkosította és nem adta oda – írta a 444.hu.

A Transparency International Magyarország erre közadatigénylést nyújtott be a titkosított jelentés nyilvánosságra hozása érdekében. Amikor ezt Senyei elutasította, pert indítottak. A bíróság a NAIH-tól kért állásfoglalást. Egy másik szálon Vasvári Csaba bíró, az OBT akkori szóvivője szintén az adatvédelmi hatósághoz fordult a jelentés minősítése miatt.

Ő küldte el a 444-nek a NAIH 2023. július 7-i döntését, mely kimondta, hogy a jelentés titkosítása törvénysértő, mivel ahhoz nem fűződik semmilyen közérdek, ráadásul Senyei eljárása a formai követelményeknek sem felelt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik