Közélet europoli

Magyar adófizetői pénzekből működtetnek egy brüsszeli, jobboldali hírportált

The European Conservative / Facebook
The European Conservative / Facebook

Kevesebb mint három év alatt 1,6 milliárd forint kapott a The European Conservative nevű brüsszeli hírportál kiadója egy magyar alapítványtól – írja a Szabad Európa. Az angol nyelvű konzervatív, politikai folyóirat kiadóját, a European Conservative Nkft.-t Budapesten jegyezték be, a lap főszerkesztője pedig Alvino-Mario Fantini.

A közpénzből gazdálkodó Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA) a kiadóhoz érkező pénzek egy része pántlikázott volt, azaz a folyóirat működési kiadásaitól eltérő, konkrét célokra adták, így arra, hogy a magazin honlapján folyamatos online hírszolgáltatás induljon, valamint egy brüsszeli iroda bérletére is. Ennek fejében azt ígérték, hogy a European Conservative „meghatározó európai hírportállá” fog válni, és segít majd európai konzervatív közösségeket létrehozni.

A Szabad Európa azt írja, hogy ugyanezen a néven korábban európai jobboldali politikafilozófusok egy csoportja működtetett egy belső hírlevelet, köztük Lánczi András, aki korábban a Fideszhez közel álló agytröszt, a Századvég kuratóriumának elnöke volt, ma pedig a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi tagja.

A hírlevéllel megegyező névre hallgató politikai magazin kiadására Lánczi többségi és a főszerkesztői posztot betöltő Fantini kisebbségi tulajdonlása mellett nonprofit kft.-t jegyeztek be 2021 márciusában az MCC székhelyére, majd alig egy hónappal a bejegyzés után a BLA döntést hozott arról, hogy 165 millió forinttal támogatja az évente négy számban megjelenő folyóirat kiadását.

A cikk hozzáteszi, hogy a BLA korábban egy fideszes kötődésű magánalapítvány volt, majd 2015-től kezdve egyre gyre nagyobb összegű állami támogatásokhoz jutott előbb a Miniszterelnökségen, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül. 2021-ben aztán egy új törvény nyomán a közérdekű vagyonkezelő alapítvány kategóriába került a BLA. Ezek a kormánytól függetlenül közfeladatot látnak el és finanszírozásukat közpénzből kell biztosítani. A BLA csak idén több mint 9 milliárd forint állami támogatást kapott.

Kapcsolódó
Januárban 9,2 milliárdos állami támogatást kapott a Batthyány Lajos Alapítvány
Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nyújtotta a támogatást.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik