Közélet

Elítélték Brüsszelben a 2016-os dzsihádista merényletek vádlottjait

BENOIT DOPPAGNE / Belga / AFP
BENOIT DOPPAGNE / Belga / AFP
Hat férfit ítélt el a Brüsszeli Fővárosi Ítélőtábla. A büntetésüket később szabják ki, akár harminc évet is kaphatnak.

Hat férfit talált bűnösnek halált okozó terrorcselekményben a Brüsszeli Fővárosi Ítélőtábla kedden a 2016-os brüsszeli öngyilkos merényletek ügyében. A 2016-os brüsszeli robbantások harminckét ember halálát okozták a belga főváros repülőterén és egy metróállomáson.

Emlékezetes, hogy a metróállomáson egy magyar igazságügyi szakdiplomata is megsérült, akit még aznap megműtöttek, majd napokig mesterséges kómában tartottak az orvosok. A férfinak a merényletben a bordái sérültek meg, emiatt belső vérzése is volt.

A brüsszeli bíróság hosszadalmas tárgyalás és tizenkilenc napos esküdtszéki tanácskozás után hozta meg ítéletét – írta a BBC. A perben érintettek közül többeket már hónapokkal ezelőtt elítéltek a párizsi terrortámadásokban való részvételük miatt is.

Salah Abdeslamot napokkal a brüsszeli merényletek előtt tartóztatták le. Őt tavaly Franciaországban bűnösnek találták a 2015-ös párizsi robbantásos és fegyveres merényletekben, amelyekben százharmincan haltak meg. A tavaly decemberben indított belgiumi perben most szintén elítélték emberölésért és emberölési kísérletért. Kétszeres robbantásos merényletben találtak bűnösnek egy másik férfit is. Mohamed Abrinit a térfigyelő kamerák fölvételein azonosították menekülés közben, miután a robbanószerkezete a reptéren nem robbant fel. Ő „kalapos ember” néven vált ismertté, és a Brüsszelben néhány héttel később letartóztatott gyanúsítottak között volt.

Négy másik férfit szintén bűnösnek találtak halált okozó terrorcselekményben. Ők név szerint: Oussama Atar, Osama Krayem, Ali al-Haddad Asufi és Bilal al-Makhoukhi.

A brüsszeli merényletekre majdhogynem egy órán belül került sor 2016. március 22-én. Két bomba robbant fel nem sokkal 8 óra előtt a Zaventem repülőtér indulási csarnokának két ellentétes végén, tizenhat ember halálát okozva. Alig több mint egy órával később újabb robbanás történt egy metrószerelvényen a brüsszeli uniós negyedben lévő Maelbeek metróállomáson. Ebben a robbantásban további tizenhat ember halt meg.

A merényleteket követő években meghalt még négy ember, akiket a bíróság szerint szintén a támadások áldozatainak kell tekinteni, így a halálos áldozatok száma harminckettőről időközben harminchatra emelkedett. A brüsszeli merényletekben több százan megsebesültek.

Az MTI azt írja, a büntetéseket később szabják ki, a vádlottakat harminc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Kiemelt képünkön Ali al-Haddad Asufi érkezik az ítélethírdetésre, ő az egyike a hat vádlottnak, akit bűnösnek talált a bíróság a dzsihadista terrorcselekményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik