Közélet

Nonszensz – Tüttő Kata a vízdíjról

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Perel a főváros, mert kötelező féláron adnia a vizet hotelnek, erőműnek, akkumulátorgyárnak.

Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, a havi számlák 3000 forint alatt vannak, ám a Fővárosi Vízművek kiadásai csaknem duplájára rúgnak a bevételeknek, mert  árat tíz éve nem emelhettek. A Népszavának a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a hatályos törvénynek már ez is ellentmond, de a jogszabály-változtatás is hátrányos lehet Budapestnek.

A kiszivárgott hírek szerint a jövőben ugyanis a vízügyi államtitkárság határozná meg, melyik településen, mennyi vezetéket újíthatnak fel, hol indulhat korszerűsítés, fejlesztés. Erről Tüttő Kata közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), ám elutasították kérését, mondván az információ „nem nyilvános döntés előkészítő adat”.

A főpolgármester-helyettes szerint ez az érvelés ugyanúgy nonszensz, mint az, hogy sok más mellett

a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet

– tette hozzá.

Most előkészítik a pert, amit azért indít a Fővárosi Vízművek, mert kénytelen féláron adni a vizet. Tüttő Kata azt mondta, a Fővárosi Vízművek idei vesztesége 10 milliárd forint körül lesz, ám a fővárosi önkormányzat kasszája üres az egyéb kormányzati elvonások miatt. Szerinte a vízdíj emelése biztosra vehető, ám most a lakossági tarifához nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságok a valós költséget tükröző árat fizetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik