Közélet

Jócskán megemelték a szabálysértési bírságokat

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény – írja a vg.hu a jövő évi költségvetés alapján, amit július 4-én fogadott el az országgyűlés.

Több ponton is változott a szabálysértési törvény, például a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezerről hatezerötszáz, legmagasabb összege pedig 150 ezerről 200 ezer forintra emelkedik. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a maximum 300 ezerről 400 ezerre nő.

Változtak továbbá a fiatalkorúakra – akik a szabálysértés elkövetésekor a 14. életévüket betöltötték, de a 18-at még nem – vonatkozó szankciók, az őket sújtó pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint volt, ez nőtt 65 ezerre, míg a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer nőtt 130 ezerre.

Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.A helyszíni bírság összegét ötezer forinttól 50 ezer forintig állapíthatták meg, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Mostantól viszont hatezerötszáz forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet.

Ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a korábbi 50 ezer után a 65 ezret, ismételt elkövetés esetén az eddigi 70 helyett a 90 ezer forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik