Közélet

Népszava: 10 millió euróért vette a brüsszeli palotát a kormány

GOOGLE MAPS
GOOGLE MAPS
Az ár jóval meghaladja az ingatlanpiaci szakértők korábbi becslését.

A magyar állam két éve vett egy nagy értékű, 2300 négyzetméteres műemlék jellegű luxusingatlant Brüsszel belvárosában. Ezt Gulyás Gergely is megerősítette a Kormányinfón a vásárlásról először író  Népszavának, ám a pontos véterárat nem tudta, csak azt, hogy az nagyon kedvező volt. Későbbre ígért tájékoztatást.

A miniszter egyik munkatársa később közölte a lappal, kereken tízmillió eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 3,7 milliárd forintot) fizettek a belga főváros kormányzati és diplomáciai negyedében fekvő elegáns villáért. Korábban a helyi ingatlanosok 5-7 millió eurósra becsülték a vételárat. Ahhoz jön még az 5,6 millió eurós felújítási költség, így a végösszeg 15,6 millió euróra rúghat.

Egy két hónappal ezelőtt, május 2-án kelt építésügyi dokumentum szerint a külügy Kovács Tamás Iván rendkívüli és meghatalmazott nagyköveten át kérte az épület átalakítását. Gulyás Gergely szerint a luxusvilla Magyarország jövő évi soros uniós elnöksége miatt kellett, utána kulturális házként funkcionál, de a Népszava emlékeztet rá, Brüsszelben 2004 óta már működik magyar kulturális intézet, nem is messze az új ingatlantól, illetve van egy másik, kulturális rendezvényeknek is otthont adó ingatlan a Magyar Ház. Azt 1955-ben vette a belgiumi magyarok közössége.

A lap szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter állításával ellentétben az új villa nem annyira kulturális célokat, mint az EU  jelenlegi irányát megkérdőjelező, nacionalista, populista politika népszerűsítését fogja szolgálni az EU székhelyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik