Belföld

Műemléképületet vett a magyar kormány Brüsszelben, csak a felújítása 2 milliárd forintba kerül

Google Maps
Google Maps
Azt nem árulja el a Külügyminisztérium, hogy mennyibe került az épület.

A magyar állam még 2021-ben vásárolt egy nagy értékű, 2300 négyzetméter lakóterületű műemlék jellegű ingatlant Brüsszel belvárosában. Azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem árulta el a Népszavának, hogy mennyibe került az épület megvásárlása, de a parlament honlapján fellelhető és a külügy idei költségvetéséről készült összefoglalóban arra rátaláltak, hogy:

a brüsszeli EU-negyedet a kormányzati és diplomáciai negyeddel összekötő sugárút, a Rue de la Loi 9. szám alatt álló ház felújítása 2,1 milliárd forintba (5,6 millió euró) kerül.

A Népszava több kérdést is küldött a minisztériumnak az épülettel kapcsolatban, de választ nem kaptak. A nyilvánosan elérhető belga építési engedély szerint az ingatlant a tulajdonos nem csak felújítja, hanem részlegesen átalakítja. A Népszava helyi forrása szerint az ingatlan korábban Gilles Martin francia milliárdos tulajdonában lehetett.

A brüsszeli királyi palota előtt elterülő Parc de Bruxelles-re néző saroképület eredeti tervei 1778-ban, B. Guimard tervei szerint születtek, valósággá pedig három évvel később, a rajzok az építőmesterként és építészként is jegyzett Josse Massion általi megvásárlása után váltak valóra. A XIX. század folyamán előbb egy Windischgrätz herceg, majd az orániai herceg szárnysegédje, végül pedig a felső tízezerhez tartozó Blondel és Hendecourt családok kezében lévő épület a századfordulón, több átépítést követően jutott a belga állam birtokába. A XVIII. század végi részleteket ma is rejtő ház főbejárata 1815 után került a mai helyére, mai méretét és kapu mögötti arcát pedig jórészt 1870-re nyerte el – írja a belga épített örökség legérdekesebb tagjait bemutató leltár.

Egy két hónappal ezelőtt, május 2-án kelt építésügyi dokumentum szerint a magyar külügy Kovács Tamás Iván rendkívüli és meghatalmazott nagyköveten át kérte a jelen állapotában 1680 négyzetméteres hasznos irodaterülettel rendelkező épület átalakítását, ami terveik szerint komoly strukturális változásokkal, így új lifttel, lépőcsházzal, a belső udvar szintjének hetven centiméteres emelésével, egy apró kert, valamint két földszinti bejárat elhelyezésével járna – így az épület két része más-más célra lenne használható –, sőt, a tetőt is lebontanák, hogy aztán kicsit magasabb szögben építhessék újjá. A munkák végeztével az irodaterület 1725 négyzetméterre nőne. A brüsszeli szerveknek ezzel kapcsolatban nem volt ellenvetése, azt azonban javasolták, hogy az eltávolított eredeti szerkezeti elemeket más formában az ingatlan területén használják újra.

Az új magyar brüsszeli épületnél álló információs tábla szerint a Laterex nevű cég újítja fel a házat. A 2006-ban alapított, magyar tulajdonú, több vagyonkezelő cégen keresztül döntően a nyilvánosság előtt eddig kevéssé ismert Gerencsér-család érdekeltségébe tartozó Laterex Építő Zrt. a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik