Közélet

Hőségriasztást rendeltek el a jövő hét elejére

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére – olvasható a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Az illetékesek kérik, hogy lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Kérik azt is, hogy a vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően, felhevült testtel pedig még csak véletlenül se ugorjon vízbe senki. Ügyeljünk továbbá az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra! – zárul a közlemény.

Kapcsolódó
A nyár eddigi legdurvább hőhulláma érkezik
Melegedő, de zivataros időben lesz részünk a következő pár napban, a változás szombattól várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik