Közélet

Drasztikusan csökken a háziorvosok száma

Tovább csökkent a praktizáló háziorvosok és házi gyermekorvosok száma hazánkban tavaly év végére– írja a Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-t összegző adatai alapján. A KSH eszerint összesen 5725 háziorvosról és házi gyermekorvosról tudott, míg egy évvel korábban még 5807 orvos praktizált az alapellátásban. Ez azt jelent, hogy országosan bő nyolcvan ilyen orvossal van kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tavaly a KSH szerint tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott. Budapesten és Csongrád-Csanád megyében kicsit jobb a helyzet, utóbbi két térségben majdnem hét orvos jutott tízezer lakosra, Baranyában pedig hétnél is több. Pest megyében viszont ötnél is kevesebb.

Az összes praktizáló orvost nézve 2022-re a számuk négy százalékkal 40 671-re nőtt, a korábbi 38 920-ról. 2021-ben egy dolgozó orvosra 249 lakos jutott, ez öt százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 2022-re az arányszám 239-re javult.

A 2023 január elsején elindított úgynevezett indokátorrendszer jelentős változást hozott a háziorvosok, házi gyermekorvosok javadalmazási rendszere szempontjából. Az indikátorrendszer több, a háziorvos által elrendelt laboratóriumi vizsgálat, szűrés, gyógyszerrendelés alapján kialakított pontrendszer. Amennyiben az orvos nem teljesíti az úgynevezett „indikátorok” közül legalább egyet, nem jogosult az alap- és fixdíjon felüli teljesítmény díjra.

A háziorvosok számának csökkenése már 1998 óta tart. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször is hangsúlyozta, az alapellátás megerősítése a prioritások között szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik