Közélet

Illegális akkuhulladék lerakóhelyet találtak Pest megyében

„Óriási mennyiségű” akkumulátorcellát raktároznak egy Iklad közelében található elhagyott ipartelepen, ahol csak műanyag-, gumi- és textil-hulladék lenne tárolható – írja az Átlátszó.hu. A telepre – a beszámoló szerint – szerdán a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult.

Az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek.

A lap által bemutatott fotódokumentáció tanúsága szerint a telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordókat és fekete porral borított, koreai feliratú zsákokat halmoztak fel. A telepen lévő raktárépületek környezetében átható vegyszer-szag érezhető.

A Pest megyei Iklad község határában lévő iparterület egy része ma már elhagyatott, a helyszínen csupán romos vagy üres épületek állnak. Egy korábbi, gumiabroncsok feldolgozását végző cég telephelyén jelenleg nagy mennyiségű darált gumit és egyéb hulladékot tárolnak. Iklad a Gödöllői-dombság szélén, a Galga folyó völgyében helyezkedik el.

A község határában lévő Cservölgyi ipartelepen több ipari üzem is működik  az elhagyott csarnokok mellett.

A lap négy raktárcsaknokról ír, az ezek belsejéről bemutatott fotók szerint az ott tárolt hordókban lítium-ionos akku-cellák láthatók. Az egyik hordón az SDI CELL feliratot találták (ami a közelben lévő Samsung SDI-ra is utalhat), illetve a HAK 1606-tal kezdődő hulladékbesorolási kód olvasható rajta. A kód az „elemek és akkumulátorok” besoroláshoz tartozik. A helyszínen készített fotók szerint a Lotte Chemical dél-koreai, vegyi anyagokat gyártó cég zsákjai vannak a telepen.

Nemrég a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzem ellen tüntettek helybéliek. A 2021 óta működő üzem területén eddig kétszer történt robbanás, és tűz is volt, legutóbb pedig ellenőrök lettek rosszul. A helyiek akciójáról szóló videóriportunk itt tekinthető meg:

Kapcsolódó
„Nem adjuk azt, amink még van, nem adjuk az életünket” - akkumulátor-újrahasznosító üzem ellen tüntettek Bátonyterenyén
A 2021 óta működő üzem területén eddig kétszer történt robbanás, legutóbb pedig ellenőrök lettek rosszul. A helyiek az egészségüket és a környezetet féltik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik