Közélet

Pénteken szavaz a parlament a 2024-es költségvetésről

Az összegző módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása után pénteken szavaz az Országgyűlés a 2024-es, a kormány által „védelminek” nevezett költségvetésről – erről tájékoztatta Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-t.

A tájékoztatás szerint megerősítik a Honvédelmi Alapot, a közel 1310 milliárd forintos alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát.

A kormány további célja – így a közlemény –, hogy a gazdaság háborús időkben is elkerülje a visszaesést, a növekedés folytatódjon és megvédjék a magyar emberek munkahelyét. Megjegyezték, hogy a magyar gazdaság 2022-ben is jól teljesített és 4,6 százalékkal bővült, 2023-ban pedig 1,5 százalékos növekedés várható. Ennek mértéke 2024-ben ennél lényegesen magasabb, várhatóan 4 százalékos lehet – közölte a tárca.

A kormány fenntartja azt a célt, hogy megőrizze az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számol és azzal, hogy az év végére egyszámjegyűre, majd 2024-ben éves szinten várhatóan 6 százalékra csökken.

2024-ben is marad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy „védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását”. A Rezsivédelmi Alap jövőre meghaladja az 1340 milliárd forintot 2024-ben, ennek fedezete az extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik majd.

A családtámogatások között megmarad a legalább négy gyermeket nevelő és a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentessége, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége továbbra is biztosított lesz. A családpolitikai kiadások és adókedvezmények együttes összege 2024-ben meghaladja a 3300 milliárd forintot.

A kormány ígérete szerint jövőre is lesz inflációkövető nyugdíjemelés, a 2022-ben teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj, és amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, nyugdíjprémium fizetésére is sor kerülhet. A nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik, ami a költségvetés legnagyobb tétele – közölte a PM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik