Közélet

Függetlenek nyerték a vasárnapi időközi választásokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Alsóújlakon, Babarcszőlősön és Csehiben is időközi választást tartottak vasárnap. Mindhárom településen a polgármester halála miatt kellett új választást kiírni, számolt be az MTI.

A Vas megyei Csehi községben három független jelölt közül Horváth Noémit választották meg polgármesternek. A 215 választásra jogosult közül 156-an vettek részt a voksoláson. A 154 érvényesen leadott szavazatból Horváth Noémi 70 szavazatot kapott.

A baranyai Babarcszőlősön Vlasitsné Végh Anikó független jelöl győzött. A Pécstől mintegy húsz kilométerre délre fekvő  településen a választói névjegyzékben szereplő 99 főből 78-an voksoltak, mindannyian érvényesen, közülük 45-en a későbbi győztesre, 33-an a másik független jelöltre.

A Vas megyei Alsóújlakon Kántorné Varga Mónika volt az egyedüli jelölt.  A 463 választásra jogosult közül 147-en vettek rész a voksoláson, közülük 130-an szavaztak a független jelöltre.

Ez volt az utolsó előtti alkalom, hogy időközi választásokat rendeztek a 2024-es önkormányzati- és EP választások előtt.A parlament megszavazta a választási törvény módosítását, amelynek értelmében nem lehet időközi választásokat tartani a jövő évi önkormányzati választásig. A Semjén Zsolt által benyújtott módosítás értelmében a már kiírt időközik közül egyedül azokat tartják meg, ahol már zajlik a kampány.

Többi között a július 16-ra kiírt, hegyvidéki időközi választást is elkaszálták, a Kétfarkú Kutyapárt bíróságra viszi az ügyet:

Kapcsolódó
A Kétfarkú Kutyapárt bíróság elé viszi az elkaszált, hegyvidéki időközi választás ügyét
Nem tartják meg a Vágó István halála miatt kiírt időközit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik