Belföld

A Kétfarkú Kutyapárt bíróság elé viszi az elkaszált, hegyvidéki időközi választás ügyét

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) megtámadja a bíróságon a július 16-ra kiírt, hegyvidéki időközi választás elkaszálását – derül ki a párt közleményéből.

A választást a DK elhunyt képviselője, Vágó István helyére írták ki Hegyvidéken, a 11. számú egyéni választókerületben.

Múlt héten azonban a parlament megszavazta a választási törvény módosítását, amelynek értelmében nem lehet időközi választásokat tartani a jövő évi önkormányzati választásig. A Semjén Zsolt által benyújtott módosítás értelmében a már kiírt időközik közül egyedül azokat tartják meg, ahol már zajlik a kampány.

A párt szerint egy már kitűzött időközi választást lefújni, alkotmányos indok nélkül, sérti a jogbiztonságot. Emellett érvelésük szerint az egyéni választókerületben a kompenzációs listás jelölt, aki időközi választás nélkül automatikusan képviselő lenne, nincs megválasztva, még jelölt sem volt. Szerintük mindez érinti azt az alaptörvényi szabályt, hogy a testületnek választott tagjai vannak.

Ha a választás elmaradna és az új önkormányzati képviselőt az ellenzéken belüli szokásjog alapján a Demokratikus Koalíció jelölhetné a Csodálatos Ellenzék 2019-es kompenzációs listájáról. Ezen a listán egy DK-s maradt, aki még nem volt 2019 óta képviselő a kerületben, Nádasi Tibor

– olvasható a párt közleményében.

Miután Nádasi nem jutott be a testületbe, állást kapott a fideszes vezetéstől az önkormányzat tulajdonában levő BBSZ 2022 Kft.-nél, amely közel másfél milliárdot költött el az alapból az MKKP szerint „értelmetlennek tűnő és időközben lehalt” Böszörményi úti építkezésre.

Persze örülhetünk neki, hogy végre megvalósult a teljes összefogás, de mivel Nádasi Tibor évek óta a Fidesztől kapja a fizetését, gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen komoly ellenzéki munka várható tőle

– kommentálta a hírt Kovács Gergely pártelnök, hegyvidéki önkormányzati képviselő, hozzátéve, hogy „lenne ötletük, nála alkalmasabb képviselőre erre a feladatra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik