Közélet

Majd kétezer tonna szemetet hurcolt Magyarországra a fegyházból szabadult vállalkozó

Magyarország Ügyészsége
Magyarország Ügyészsége

Vádat emeletek egy büntetett előéletű férfi ellen, aki mintegy ezerkilencszáz tonna, olaszországból származó hulladékot hordatott illegálisan Magyarországra – derült ki a Somogy Vármegyei Főügyészség friss közleményéből.

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi 2019-ben szabadult, miután előzőleg tíz év fegyházbüntetésre ítélték. Ezután különböző vállalkozásokba kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül.

A férfi tavaly január és július között több kamionnyi szemetet hozatott engedély nélkül Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, amit a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el.

Az ügyészség szerint a vádlott engedély nélkül gyűjtötte és tárolta a különösen jelentős mennyiségű hulladékot. Az általa képviselt egyik gazdasági társaságot ugyan nyilvántartásba vette a hulladékgazdálkodási hatóság, de hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki. A vádlott ennek ellenére hulladékkezelési szerződéseket kötött olasz vállaltokkal, amelyekben nem veszélyes – jobbára műanyag, textil és papír – hulladék Magyarországra történő szállítását vállalta.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik