Közélet

Az új uniós miniszter a bemutatkozón közölte, konfliktust önmagáért nem fog felvállalni

MTI
MTI

A kormány új miniszterjelöltje az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában mutatkozott be hétfőn. A testület 6 igen, 1 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett támogatta Bóka János európai uniós miniszteri kinevezését, írja a Hvg.hu.

Olyan nincs az Európai Unióban, amiről ő ne tudna

– így vezette fel a bizottsági elnök Bóka Jánost a meghallgatásán. Bóka korábban államtitkárként az Igazságügyi Minisztériumon belül is az uniós ügyekkel foglakozott, és ő vesz részt az Európai Bizottsággal folytatott – a többi között a felfüggesztett uniós pénzekről szóló – tárgyalásokon is. Ezen kívül ő Orbán Viktor serpája is az uniós csúcstalálkozókon – vagyis ő az, aki részt vehet az állam- és kormányfők találkozóin a miniszterelnök mellett.

A hétfőn beadott törvénymódosító javaslatban az szerepel, hogy Bóka különálló minisztériumot kap, szemben Navracsics Tiborral, akinek nincs saját hivatala.

Bóka bevezetőjében azzal indokolta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának létrejöttét, hogy arra a magyar uniós elnökségi felkészülés és annak lebonyolítása miatt volt szükség. A 2024 második felében kezdődő magyar elnökség ugyanis „teljes figyelmet, miniszteri szintű jelenlétet és képviseletet igényel”. A minisztériumhoz tartozik majd az uniós koordináció és bizonyos európai uniós jogi szervezeti egységek együttes kezelése is.

Ez a minisztériumi struktúra a magyar elnökség utánkövetéséig biztosan fennmarad, utána meg kell vizsgálni, hogy továbbra is szükség van-e rá. Bóka hangsúlyozta, hogy Varga Judit az uniós érdekérvényesítés érdekében sikeres munkát végez, ezért lényegi eltérést nem tart indokoltnak. A minisztériumnak négy prioritása lesz:

  • a sikeres magyar elnökség lebonyolítása, melynek programján már elkezdtek dolgozni, és nyár végén, ősz elején lesznek nyilvánosak az első részletek.
  • Az uniós források szempontjából releváns eljárások hatékony menedzselése. Itt Bóka kiemelte, mindent megtesznek, hogy magyarok hozzájussanak a forrásokhoz.
  • Sikeres magyar érdekérvényesítés, politikai és jogalkotási koordináció, valamint hatékony érdekképviselet.
  • Az uniós jogi kötelezettségek végrehajtása az Alaptörvény keretei között.

Azt tudom ígérni, hogy egy konfliktust sem fogok vállalni a konfliktus kedvéért, de mindazokat a konfliktusokat keményen és határozottan fel fogom vállalni, melyek a nemzeti érdekeink érvényesítéséhez szükségesek

– tette hozzá Bóka, aki elfogadta a felkérést, hogy legyen tiszteletbeli tagja az uniós bizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik