Közélet

Az új miniszterhez igazítják a törvényt

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
A javaslat már meg is jelent az Országgyűlés honlapján.

Miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentette, hogy Bóka János lesz az uniós ügyekért felelős miniszter, az Országgyűlés honlapján azonnal meg is jelent a törvényjavaslat, amely mindezt lehetővé teszi.

Újra módosítani kell ugyanis a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló tavalyi törvényt, amelyben egyelőre nem szerepel az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma. A javaslat azt is rögzíti, hogy az az Igazságügyi Minisztériumból történő kiválással jön létre.

Az augusztus 1-jén hatályba lévő szabályozás indoklásában is szerepel, hogy egy év múlva Magyarország lesz az EU Tanácsának  soros elnöke, a feladatok eredményes előkészítése, lebonyolítása érdekében indokolt egy önálló minisztérium.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének napirendjén egyelőre még nem szerepel az előterjesztés, de várhatóan fölveszik, hiszen a parlamentnek még a nyári szünet előtt el kell fogadnia. Orbán Viktor ötödik kormányában egyébként már eddig is jóval több volt a miniszter, mint a minisztérium, hiszen például az uniós források megszerzéséért harcoló Navracsics Tibor területfejlesztési területe a Miniszterelnökség alá tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik