Közélet

BM: A pétfürdői védőnők ezután is kaphatnak cafeteriát az önkormányzattól

Szerdán közleményben reagált a Belügyminisztérium (BM) arra a hírre, miszerint mindhárom védőnő felmondott Pétfürdőn.

Ahogy az RTL Híradó alapján mi is megírtuk, a falu összes védőnője beadta a felmondását, mert állításuk szerint egy kormányzati intézkedés miatt, amelynek értelmében a védőnők munkáltatója július 1-jétől az önkormányzat helyett az illetékes megyei kórházak lesznek, több tízezer forinttal csökken a bérük.

Egyikük arról beszélt, hogy eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki, így neki 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, annak ellenére, hogy júliustól 18 százalékkal nő a védőnők bére. Egy másik védőnő azt is elmondta, hogy már már megkapták az új szerződésüket a kórháztól, de a jelenleg szerződéshez kötött bérelemeiket csak szeptemberig biztosítja a kórház, béren kívüli juttatásokat pedig egyáltalán nem kapnak, így 50-80 ezer forintos bércsökkenésre számítanak.

A BM szerdai közleményében azt írta, hogy „két védőnő már 2023. május 22-én, hétfőn benyújtotta felmondását. Ebben az időpontban még nem lehetett semmilyen ismeretük az új munkaszerződésük tartalmáról, így – elmondásuk szerint csökkenő – járandóságaikról sem. Amennyiben elfogadják új munkaszerződésüket, egyikük illetménye havi 88 764 forinttal, a másikuké havonta 104 129 forinttal növekedett volna”. (A tárca közleményében két védőnő szerepelt, míg az RTL hírében három.)

Azt a minisztérium is elismerte, hogy a védőnők havi 20 ezer forint cafeteriát kaptak munkáltatójuktól, Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Pétfürdői Gondozási Központtól, amit 2023. július 1-jétől új munkáltatójuk, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház nem folyósított volna a részükre, mert a jogszabály ezt kizárja. A BM ugyanakkor hozzátette:

Annak viszont semmi akadálya, hogy Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata ezt a béren kívüli juttatást továbbra is biztosítsa a területi védőnőknek, amennyiben a képviselő testület úgy ítéli meg, hogy munkájukkal kiemelkedő módon támogatják a pétfürdői közösséget.

A minisztérium hozzátette, hogy Pétfürdőn a megyei kórház július 1-jétől két helyettesítő védőnővel, augusztus 1-jétől pedig újonnan felvett védőnőkkel biztosítja 263 gondozott teljes körű ellátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik