Közélet

Egyedül Magyarország nem írta alá a fehérorosz emberjogi helyzetet elítélő EU-s nyilatkozatot

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország egyedüliként nem csatlakozik ahhoz az EU svéd elnöksége által jegyzett közleményhez, amely egy friss EBESZ-jelentés nyomán elítéli az emberi jogi helyzetet Fehéroroszországban– írja a szabadeuropa.hu.

Az EU svéd elnöksége 26 tagállam nevében közleményben bélyegzi meg a minszki rezsim „politikai indíttatású represszióját”, amely nagyszámú politikai foglyot eredményezett. Magyarország ugyanakkor nem adta jóváhagyását az EU 26 tagállama által felvállalt közleményhez.

A portál azt írja, hogy ez azért is furcsa, mert a magyar kormánynak múlt héten nem volt problémája egy közös EU-nyilatkozat elfogadásával, amely az ukrajnai gyermekek elrablását „emberiség elleni bűnöknek” minősítette.

A közlemény kiemeli, hogy a jelentés szerint a minszki kormány elnyomta a békés tüntetéseket és célba vett független szervezeteket, politikai pártokat és szakszervezeteket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált az EBESZ-jelentésre. Mint írták: „háborús időkben az Európai Uniónak minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy a közösség szomszédságában mielőbb béke legyen. Az ehhez hasonló politikai nyilatkozatok a béketárgyalások megkezdéséhez nélkülözhetetlen kommunikációs csatornákat lehetetlenítik el és így csak elveszik a béke reményét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik