Közélet

Tiltakozás a „bosszútörvény” ellen: Kordonbontás volt a Karmelita előtt, a rendőrség könnygázt vetett be

Cikkünk frissül. 

 • Délután öt órakor indult el a Kálvin térről a státusztörvény ellen tiltakozó tömeg. 
 • A belvárosi vonulás után este háromnegyed hatra értek át a vonulók a Belügyminisztérium elé. 
 • Itt többen beszédet mondtak, a hivatalos program fél hétkor véget ért. 
 • Ezután a több ezres tömeg egy része elindult a Lánchídon át a Karmelita felé. 
 • A Karmelita előtt volt egy kis kordonbontás is, dulakodás, a rendőrség könnygázt vetett be. 
 • Beszédet mondott Hadházy Ákos és Pankotai Lili is, és egy jövő heti tüntetést is bejelentettek. 
 • A tiltakozók utolsó csoportja este 9 körült indult el haza. Ekkor ért véget a hétfői tüntetés. 

Délután négy órakor kezdődött a civilek gyülekezése a Kálvin téren, hogy kifejezzék tiltakozásukat a státusztörvény ellen. A demonstrációt ADOM Diákmozgalom, PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg. Felhívásukban azt írták: “Pedagógusok, oktatók, oktatást segítők, diákok, szülők és mindenki, aki szívügyének tartja az emberi jogokat! Fogjunk össze, lépjünk fel a kicsinyes bosszú, és az azt szolgáló kormányzati elnyomó intézkedések ellen!”

Adrián Zoltán / 24.hu

A részvevők a belvárosban a Kecskeméti utcán át vonulnak majd a Ferenciek térre, majd az Eötvös tér érintésével a Széchenyi István térre érkeznek, a Belügyminisztérium elé.

A helyszínen osztott szórólapon az áll, hogy

Pintér Sándor meghosszabbíthatja a tanévet egy hónappal; megfigyelhetik a tanáraink telefonjait / számítógépeit, ezzel a mi magánéletünkbe is beleláthatnak; a tankerület és az igazgató tantestület nélkül döntene az iskola szabályait; a tankerület átvezényelheti a tanárokat és diákokat egyik iskolából a másikba.

Adrián Zoltán / 24.hu

Mi a gondjuk a tanároknak a státusztörvénnyel?

A tanárok szakszervezetei által csak „bosszútörvénynek” nevezett, a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvény „státusztörvénynek” vagy “pedagógus státusztörvénynek” is hívott módosítása számos különös pontot tartalmaz. Ezek között van:

 • A módosítás megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, helyette létrejönne egy új megnevezés a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt”, ami a gyakorlatban kevesebb védelmet jelentene a tanároknak.
 • A tervezet szerint a pedagógusok akár le is hallgathatók, a munkáltatójuk pedig a munkahely által biztosított, és a saját tulajdonú, ám a munkára használt számítógépeiket és telefonjaikat is ellenőrizheti.
 • A cél az érintettek „magatartásának” az ellenőrzése: „A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló magatartása csak a nevelő-oktató munka körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltatói jogkör gyakorlója technikai eszközt is alkalmazhat” – áll a tervezetben.
 • Visszahoznák a pedagógusok elleni fegyelmi eljárásokat, amelyek régóta nem léteznek. A lehetséges büntetés akár fél éven át tartó 20 százalékos fizetéscsökkentés és akár elbocsátás is lehetne.
 • A tervezet szerint sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnék, megszüntethetnék vagy átcsoportosíthatnák az érintett osztályokat. Ezzel valójában a diákokra és a szüleikre helyeznének nyomást.
 • A sztrájknapok és rendkívüli tanítási szünetek pótlására Pintér Sándor belügyminiszter július 15-ig is meghosszabbíthatná a tanévet, a nyári pótnapok óráira a mostani 200 százalékos bér helyett nem járna plusz pénz.
 • A tanárokat úgy lehetne vezényelni az országban, mint a katonákat és a rendőröket. A tervezet szerint a tankerületi központ szabadon vezényelhetné a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, maximum 9 hónapos időre.
 • Elrendelhető lenne a vasárnapi munkavégzés is.
 • A nevelőtestülettől elvennének minden, szakmai jogot, így a pedagógiai programról sem, a működési szabályokról, és az éves munkarendről sem dönthetnénk, csak a házirendről. A többi az intézményvezető hatásköre lenne.
 • A próbaidő 3-4 helyett 6 hónapig is tarthatna.
 • A felmentési idő 8-ról 2 hónapra csökkentése, elvenne 3 havi illetményt a nyugdíjba vonulóktól.
 • A jubileumi jutalom idejébe eddig a GYED-es én GYES-en töltött idő is beleszámított, az új szabályok szerint nem, úgy tudjuk, van, aki épp ezért fontolgatja a távozását.
 • A tervezet 50 napra növelné az alapszabadságot, de az igazgató ebből 15 napra bármilyen indoklással berendelheti a beosztottját.
 • Eddig heti maximum 32 órás kötött munkaidejük volt, ami 40-48 órára nőne.
 • A napi maximum eddig 8 óra volt, a terv szerint 12 lenne.
 • Helyettesítésben eddig napi 2, heti 6 óra volt a limit. A terv szerint ez akár 28 órára is nőhetne, mert a helyettesítések száma átcsoportosítható lesz.

A Kálvin téren egyelőre százas nagyságrendben érkeznek a tiltakozók, munkatársunk fotói szerint sok közöttük a fiatal.

Adrián Zoltán / 24.hu

A státusztörvény számos ponton jelent majd változást a tanárok életében, az érintettek szerint negatív irányba. Az új szabályozás például megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és helyette egy újat hozna létre. Emellett a törvénytervezet szerint a tanárokat akár le is lehet hallgatni, ha pedig sztrájk lenne az iskolába, úgy akár másik iskolába vezényelhetnék a tanár nélkül maradt osztályokat.

Adrián Zoltán / 24.hu

A BKK jelezte, hogy a tiltakozómenet elhaladásakor a megadott útvonalon 5-10 perces korlátozásokra kell készülni, majd előreláthatólag hattól nyolc óráig lezárják a Széchenyi István teret. A korlátozások a közösségi közlekedést is érintik, több BKK-járat módosított útvonalon halad majd.

Adrián Zoltán / 24.hu

A tüntetésen feltűnő táblákon, transzparenseken az olvasható többek közt, hogy “Kis pénz = kis foci”, “Felmondás a megoldás”, “Nincs tanár nincs jövő”. De van hosszabb üzenet is:

Adrián Zoltán / 24.hu

A menet eleje hat óra előtt ért a Széchenyi térre. A létszám legalább ezer fős lehet, a belvárosi vonuláson a tiltakozók azt kiabálták többek közt, hogy “Pintér takarodj”, illetve, hogy “Nincs tanár, nincs jövő.” Munkatársunk a helyszínen Vajda Zoltán és Tordai Bence ellenzéki politikusokat látta, de a tömegben ott van több momentumosok képviselő is. A tiltakozók szerették volna, hogy Pintér Sándor lejöjjön, de a belügyminiszter nem jött.

Többen beszédet mondtak. Előbb Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája beszélt arról beszélt, hogy miközben a kormány teljesít pár régi anyagi igényt, ám ezért elveszi a szabadságot. Takács Vera, diákaktivista azt mondta, hogy nem tudja, őt ki fogja tanítani a beszéde végén.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert – mint fogalmazott – “akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz”. Nagy Erzsébet beszámolt arról is: az Európai Parlament “összes nagy frakciója” aláírt egy, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt követelték, hogy az EB gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a státusztörvény visszavonása érdekében.

A tüntetés hivatalos része fél hét előtt ért véget. Nagy Erzsébet (PDSZ) békés távozásra kérte fel a tiltakozókat.

Ezek után Pankotai Lili ment fel a színpadra, és mondott beszédet. A tömeget a Karmelitához hívta a diák, ahol elmondása szerint kordonbontás zajlik jelenleg is, és három főt állítólag el is vittek a rendőrök. A Telex tudósítása szerint Hadházy Ákos és a Momentum több politikusa is megpróbálta elbontani a kordont, de őket a kordontól elvitte a rendőrség este hat óra körül némi dulakodás után.

Fél hét magasságában a tömeg elindult a Várba a gyalogosok elől elvileg lezárt Lánchídon. Tudósítónk szerint a 2-3 ezres tömeg közel fele vonul a Karmelita felé.

Hét óra körül ért fel a tömeg eleje a Várba, ahol azt skandálják, hogy

Viktor, gyere ki!

Negyed nyolc előtt már kisebb tömeg állt a Karmelita előtt, ahol jelentős létszámú rendőrség a kordon előtt állva védi a kerítést. “Kordont le!” – kiabálják a tiltakozók. “Elegünk van!”

A tüntetők el kezdték bontani kordont negyed nyolc előtt, mire a rendőrség megpróbálja őket visszaszorítani. Kisebbfajta dulakodás alakult ki tudósítónk szerint. “Ez a kordon a diktatúra szimbóluma” – mondja egy tüntető.

A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. (Frissítés: a Budapesti Rendőr-főkapitányság este azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlést tartottak. A rendezvény több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben, ellenük könnygázt vetettek be.)

“Becsüljétek meg a tanárainkat!” – zúg a tömegből. “Szabad ország, szabad oktatás!” (Videó is készült arról, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be a Karmelita kolostor épülete előtt a tüntető diákok ellen.)

“Neked is van gyereked!” – skandálják a rendőröknek a tüntetők. És azt: “Bünözőket védtek!” Több tiltakozó beszédet intéz a Karmelitát védő rendőrökhöz.

Fél nyolc magasságában patthelyzet alakult ki Orbán Viktor hivatala előtt: állnak a tüntetők, és állnak a rendőrök. Egymással szemben. A tüntetők azt kezdik skandálni, hogy “menjünk be!”, majd azt, hogy “Orbán gyere ki, vár a néped idekinn!”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő megafonba mondott beszédében azt hangsúlyozta a rendőrök és a kordon előtt háromnegyed nyolckor, hogy jelenleg egy „rendőrállami törvényt védnek rendőrállami módszerekkel.” Hozzátette: „ez nem építési kordon, ez a kordon törvénytelen, a hazugság jelképe.” Hadházy Ákos szerint a bosszútörvény az egész társadalmat támadja. A helyszínen volt még az MSZP-s Komjáthi Imre és a Párbeszéd-frakcióban ülő Jámbor András is.

Pankotai Lili beszélt röviden valamivel nyolc óra után. Bejelentette, hogy május 3-án újabb tüntetés lesz, és arról is mondott valamit, hogy valamifajta érdekvédelmi összefogás is alakul, de erről részleteket nem árult el.

Negyed kilenckor a tömeg jelentős része elindult haza, egy kisebb csoport a Karmelitát egy másik oldalról próbálja megközelíteni, de nem tudnak átjutni a rendőrfalon. Kormányellenes rigmusokat skandál a pár száz fős tömeg. Közben Karácsony Gergely is a helyszínre érkezett.

Tudósítónk szerint este 9 óra előtt már csak száz fős a rendőrökkel szemben álló tiltakozók száma, de ők is elindulnak haza. A tüntetés este 9 óra magassságában véget ért.

Élő közvetítésünket itt láthatja:

Hétfőn reggel pedagógusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium előtt, a hivatalos válasz sem váratott sokáig magára.

Ajánlott videó