Belföld

Ülősztrájkkal tiltakoztak a státusztörvény ellen a Belügyminisztérium előtt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

0. óra az oktatásért címmel szerveztek eseményt civilek hétfő reggel fél nyolcra a Belügyminisztérium épülete elé. A résztvevők – akik között számos politikus, pedagógus és diák található – némán tiltakoznak a helyszínen, eltorlaszolva a tárca bejáratát. Mivel nem jelentették be a demonstrációt, a rendőrök felszólították a jelenlévőket, hogy hagyják el a helyszínt, illetve mindenkit igazoltatnak.

Hétfőn egyébként újra országszerte sztrájkolnak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, miután a szakszervezetek egységes sztrájknapot hirdettek. Délután négytől pedig a státusztörvény ellen tüntetnek Budapesten, a menet a tervek szerint a Kálvin térről szintén a Belügyminisztériumhoz vonul majd.

Fotóink a helyszínről:

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány jelenlegi tervei szerint június 1-jétől minden közoktatásban dolgozót egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének, ami mindenkinek, még a jelenleg a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozóknak is rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ebben a táblázatban foglalta össze, milyen drasztikus változásokat jelentene a státusztörvény bevezetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik