Közélet

Panasztörvény, státusztörvény: EP frakcióvezetők kérik, ne fizessen az unió Magyarországnak

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand
Szigort követelnek az Európai Bizottság elnökétől, ha a pedagógusi státusztörvény és a panasztörvény a jelenlegi formájában hatályba lép Magyarországon.

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult az Európai Parlament öt meghatározó politikai csoportjának vezetője, hogy kifejezze „mélységes aggodalmát” a legutóbbi magyarországi jogalkotási fejleményekkel kapcsolatban – írja a Népszava.

A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldaliak szerint a közoktatásban foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvénytervezet és a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvény aktualizálása – amely lehetővé tenné, hogy az állampolgárok bejelentést tegyenek a magyar életmóddal ellentétes tevékenységekről – hozzájárulnának a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia további romlásához Magyarországon.

A pedagógusi státusztörvény jelenlegi formájában nem csak a 100 ezer tanárt érintené súlyosan, hanem az 1,3 millió gyerek minőségi oktatáshoz való hozzáférését. A panasztörvényként elhíresült jogszabály hatályba lépése pedig komoly veszélyt jelentene az LMBTQI emberek jogaira és a véleménynyilvánítás szabadságára — áll a levélben, amelyet a Zöldek politikai csoportja kezdeményezett, és amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is eljuttatott lapunkhoz.

Az öt frakcióvezető véleménye szerint ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadná el a törvényeket, akkor Magyarország szembemenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket az 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatáshoz és a 22 milliárd eurós felzárkóztatási alaphoz való teljes hozzáférése érdekében tett.

Mint írják, a kormány a 97 oldalas státusztörvény tervezetének nyilvános vitájára hat napot szánt, ami az aláírók szerint sérti a „jogalkotás minőségének javítása” keretében vállalt kötelezettséget. Az eljárás ugyancsak sérti a „tanári hivatás vonzerejének javítására” tett magyar vállalást.

Mindez lehetetlenné teszi, hogy a Bizottság a helyreállítási alapból kifizesse az első részletet, ha majd a kormány benyújtja a számlát, vélik a parlamenti politikusok.

Kitérnek arra is, hogy mivel a stáusztörvényben szereplő rendelkezések az akadémiai szabadság egyértelmű romlásához vezetnének, ezért a kohéziós támogatások egy részének folyósítását ezek visszavonásához kell kötni, javasolják a frakcióvezetők, akik szerint a magyar jogállamiság veszélyeztetése miatt elindult hetes cikkelyes eljárás keretében a tagállami kormányoknak sürgősen ajánlásokat kell tenniük az Orbán-kormány számára. Végül felkérik az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt annak vizsgálatakor, hogy a közérdekű bejelentőkről szóló uniós irányelv magyarországi átültetése megfelel-e az EU Alapjogi Chartájában foglaltaknak. Novák Katalin köztársasági elnök pénteken elutasította a panasztörvény aláírását és visszaküldte a parlamentnek. A tanárok és diákok pedig hétfőn is sztrájkolnak és tiltakoznak a státusztörvény ellen.

A frakcióvezetők hozzátették:

Az egyenlőség, az emberi méltóság és az alapvető jogok az EU alapításának központi elemei, és bízunk az Ön elkötelezettségében, hogy hatékony lépéseket tesz, ha egy tagállam szándékosan megsérti ezeket az uniós értékeket.

Kapcsolódó
Ülősztrájkkal tiltakoztak a státusztörvény ellen a Belügyminisztérium előtt
Délután négytől pedig tüntetés is lesz az újabb sztrájknapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik