Közélet

A CEU után Bécsbe költözik cége is

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A vagyonkezelő is követi az egyetemet.

A Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetem (CEU) cége is Bécsbe költözik – írja az mfor.hu a Cégközlöny alapján.  A CEU Ingatlankezelő SE Zrt. részvényesei, a The Central European University és a Scholar Support Fund március végén döntöttek a társaság székhelyének áthelyezéséről, új nevéről (CEU Immobilienverwaltung SE).

A cég hivatalosan július 1-jétől működne az egyetem bécsi kampuszának címén. A Central European University (CEU) tavaly Ausztria harmadik legjobb egyeteme lett. Ehhez elég volt néhány év, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag elüldözte Budapestről, majd a fideszes többségű parlament is teljesíthetetlen feltételeket írt elő további működéséhez a felsőoktatási törvényben.

Az Alkotmánybíróság a minap ugyanakkor azzal utasította el a CEU-rektor alkotmányjogi panaszát, hogy a jelenlegi csak egy függő jogi helyzet, az Oktatási Hivatal ugyanis 2023. végéig vizsgálja felül a külföldi felsőoktatási intézmények, így a CEU működési engedélyét, a jogsérelem így csak feltételezett.

Kapcsolódó
Elutasították a CEU alkotmányjogi panaszát
Az Alkotmánybíróság szerint egyelőre nem érte jogsérelem az egyetemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik