Közélet

Óriásit nőtt a magyar gyerekek száma az osztrák iskolákban

Christian Bruna / MTI / EPA
Christian Bruna / MTI / EPA

Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik – írja a G7. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe. Miközben Ausztriában ötszörösére nőtt a 2020/21-es tanév és a 2010/11-es tanév között a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, Magyarországon 14 százalékkal csökkent – derül ki a G7 cikkéből, melyben arról is írnak: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.

A G7 cikkében kitérnek arra is, hogy:

  • minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába.
  • a mért 20 ország és országcsoport közül a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben: a számuk nyolcszorosára emelkedett.
  • a második helyen az ázsiai diákok vannak 6,4-szeres emelkedéssel.
  • a külföldiek közül már csak német, török és szerb van több az osztrák iskolákban, mint magyar.
  • minden tizedik burgenlandi alsótagozatos magyar nyelven is tanul.
  • miközben a közoktatásban dinamikusan növekszik a magyarok száma, az egyetemeken csökkenést mutat. Összességében azonban mégsem esett vissza az osztrák felsőoktatásban tanuló magyarok száma: egyre többen választottak az alacsonyabb színvonalú állami és magán főiskolákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik