Közélet

Cáfolja az Orvosi Kamara Gulyás Gergelyt, szerintük nem igaz, amit a miniszter mondott

Kummer János / MTI
Kummer János / MTI

Reagált a Magyar Orvosi Kamara arra, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta ma a kormányinfón, hogy elvtelen és elfogadhatatlan a Magyar Orvosi Kamara véleménye, és veszélyezteti az ellátást.

Elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan. Visszaélnek a hatalmukkal, amikor orvosokat fenyegetnek – mondta Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, a MOK etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről. Gulyás bocsánatkérést vár a Magyar Orvosi Kamarától, akik szerinte politikai szerepet visznek.

Az Orvosi Kamara küldöttközgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá.

A Kamara most azt írja közleményében:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.
Kapcsolódó
Kincses Gyula MOK-elnök: Ezen a felmérésen sokan meglepődtünk
A Della adásában arra kerestük a választ a Magyar Orvosi Kamara elnökével, tart-e ott az egészségügy minőségromlása, hogy már sérülnek az alkotmányos jogaink. Kifejti, miért nem lehet még az új rendszerben sem parancsszóval kirendelni ügyeletbe az orvosokat, reagál az őt és a kamarát érő kemény kritikákra, továbbá arra is, hogy közel járunk-e az ellátórendszer lebénulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik