Közélet

Megszüntetné a minimumjövedelmet Zuglóban a baloldali koalíció

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Vége lehet az önkormányzatok számára pozitív példaként szolgáló, egyedülálló zuglói szociális modell legfontosabb pillérének, a minimumjövedelem-juttatásnak, méghozzá a helyi képviselő-testületben többséget alkotó ellenzéki összefogás pártjainak javaslata nyomán – írja a merce.hu.

Egy – a DK, a Momentum az MSZP és a szocialista polgármester, Horváth Csaba által jegyzett – előterjesztés alapján megszüntethetik a juttatást, érdemi indoklást pedig nem fűztek a tervezett lépéshez.

A merce.hu azt írja, hogy az előterjesztés alapján gyakorlatilag eltüntetnék az önkormányzati szociális rendelet paragrafusaiból a minimumjövedelem-juttatást, a helyébe pedig új juttatási forma nem kerülne, csak az eddig is létező támogatások, így például a gyógyszertámogatás, eseti segély, rendszeres lakásfenntartási támogatás, ápolási díj és adósságkezelési szolgáltatás maradna meg.

A portál felidézi, hogy a minimumjövedelem segély típusú ellátás, amely rászorultság alapján jár. Zugló jövedelemvizsgálatot követően fizetett a nyugdíjminimum összegével megegyező 28 500 forintot azoknak a helyi polgároknak, akinek nincs jövedelme, és igényelték a juttatást.

A zuglói hivatal azt közölte, hogy bármilyen előremutató is a minimumjövedelem-juttatás, az „nem önkormányzati, hanem kormányzati keretek között tud hatékonyan működni; ezért is szerepelt az ellenzék közös kormányprogramjában.”

A szociális támogatási rendszer átalakítására sarkallta az önkormányzatot „az a tény is, hogy az elmúlt hét év során a kérelmezők száma folyamatosan csökkent.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik