Közélet

Nem gyanús a rendőrségnek a KSH adatszivárgása

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Tóth Bertalan kérdését.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez a KSH adatszivárgási ügyében. Arra volt kíváncsi, annak hátterében állhat-e hivatali visszaélés, illetve bennfentes kereskedelem. Az ellenzéki poltikus felidézte, hogy egy friss jelentéshez több nappal a hivatalos megjelenése előtt jutott hozzá egy magántulajdonú gazdasági társaság, a Fidesz-közeli Makronóm Intézet.

Tóth Bertalan a KSH belső vizsgálata alapján valamennyi miniszternek feltette a kérdést, a hozzájuk tartozó titkárságról küldték-e tovább a statisztikai hivatal embargós adatait. Polt Pétertől arra várt választ, szerinte megalapozott lehet-e a hivatali visszaélés, a bennfentes információ jogosulatlan közzététele, akár a bennfentes kereskedelem gyanúja az ügyben, ha igen, mikor rendel el nyomozást.

Polt Péter közölte, a kérdést – a tartalom szerinti elbírálás elvére figyelemmel – feljelentésként értékelte, elbírálás céljából a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította. A nyomozó hatóság azonban a feljelentést elutasította, mert úgy vélte, az eljáráshoz hiányzik a bűncselekmény gyanúja. Matocsy György jegybankelnök korábban Tóth Bertalannal azt közölte, az adatszivárgás ügyében tart az adatgyűjtés, de egyelőre nem látja szükségesnek, hogy piacfelügyeleti eljárást indítson.

A szivárogtatás miatt a KSH korábbi elnöke, Mellár Tamás képviselő parlamenti vizsgálatot akar.

Kapcsolódó
KSH-adatszivárgás: Mellár Tamás parlamenti vizsgálatot akar
A hivatal egykori elnöke, a Párbeszéd politikusa eseti bizottsággal vizsgáltatná ki az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik