Közélet

KSH-adatszivárgás: Mellár Tamás parlamenti vizsgálatot akar

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A hivatal egykori elnöke, a Párbeszéd politikusa eseti bizottsággal vizsgáltatná ki az ügyet.

„A Központi Statisztikai Hivatalban történt adatszivárgás kivizsgálása céljából felállítandó eseti bizottság létrehozásáról” címmel nyújtott be  határozati javaslatot a KSH egykori elnöke, aki immár a Párbeszéd politikusa. Mellár Tamás szerint a 16 fős paritásos testületnek kellene feltárnia az adatszivárgást, azt, hogy

  • miként, kitől, hogyan jutott a Makronóm Intézet a hivatalos közzétételt megelőzően a KSH – akár tőke- és pénzpiaci mozgások befolyásolására is alkalmas – statisztikai termékeihez, adataihoz, publikációihoz;
  • harmadik személy – akár tőke-, pénzpiaci, tőzsdei szereplő – is hozzájuthatott-e a hivatalos közzététel előtt a tőke- és pénzpiaci mozgások befolyásolására is alkalmas statisztikai adatokhoz, termékekhez;
  • ismételt, rendszerszintű vagy egyszeri kiszivárgás történt-e;
  • milyen felelősség terheli az érintett szerveket, intézményeket.

A testület elnökére a Párbeszéd, egy-egy alelnökére a Fidesz, illetve a DK tehetne javaslatot. Mellár Tamás felidézte, hogy a Portfolio február 4-én írt arról, hogy a február 6-án esedékes kiskereskedelmi adatok hivatalos közlése előtt egy gazdasági elemző intézet embargós statisztikai adatokat, illetve azok alapján készült elemzést juttatott el a Portfolióhoz. Ez több szempontból is nagyon problematikus.

A hivatal egykori elnöke szerint kiszivárgó  adatokkal jelentős anyagi előnyre lehet szert tenni, de befolyásolhatja a KSH későbbi működését is, hogy nagy mértékben sérült iránta a közbizalom, a testület felállítását az esetlegesen illegális módon hasznot szerzett szereplők kilétének feltárása mellett a közbizalom helyreállításának igénye is indokolja.

A nyilvánosságnak, a választópolgároknak és a gazdasági szereplőknek is megnyugtató, világos válaszokat kell kapniuk arra, hogy mi történt pontosan, a korábbiakban történt-e már hasonló eset, és követtek-e el az adatszivárgással kapcsolatban bűncselekményeket.

A KSH belső vizsgálata korábban megállapította, hogy nem a hivatal vezetőitől, munkatársaitólkerült ki embargós adat jogosulatlan személyhez, szervezethez. A Kiskereskedelem, 2022. december című gyorstájékoztatót egy – az adatokhoz előzetes hozzáférés keretében szabályosan hozzájutó – címzett titkársága tévedésből továbbította a Makronóm Intézet számára.

MSZP: Matolcsy megkezdte az adatgyűjtést

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kérdéssel fordult Matocsy György jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, csak szóban küzdenek a spekulánsok ellen, vagy tenni is kívánnak-e valamit a KSH adatszivárgási ügyében. Az ellenzéki párt a legfőbb ügyész válaszára még vár, de az MNB elnöke tudatta, zajlik az adatgyűjtés, de egyelőre nem látja szükségesnek, hogy piacfelügyeleti eljárást indítson a szivárogtatás miatt.

Az MSZP közleménye szerint botrányos, hogy egy magántulajdonú gazdasági társaság, a Fidesz-közeli Makronóm Intézet több nappal a hivatalos megjelenés előtt ismerte a KSH adatait.

Ilyen szintű kiszivárgás példátlan a magyar statisztika történelmében!

Az MSZP szerint megalapozottan vetődhet fel a hivatali visszaélés bűntette, a bennfentes információ jogosulatlan közzététele, akár a bennfentes kereskedelem is. Tóth Bertalan egyébként a KSH belső vizsgálata alapján valamennyi miniszternek feltette a kérdést, hogy a hozzájuk tartozó titkárságról küldték-e tovább a statisztikai hivatal embargós adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik