Közélet

Karácsony: Budapesten minden héten meghal egy ember autóbalesetben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Lehetetlen teljesen megszüntetni a közúti baleseteket, de szeretné minimumra csökkenteni a számokat a városban, illetve a cél, hogy ezek ne végződjenek halálesettel, mondta Karácsony Gergely az RTL Reggeli című műsorában.

A főpolgármester hozzátette, nem látja ezt megvalósíthatatlannak, de elismerte, hogy eléréshez időre lesz szükség, valamint sok változásra van szükség, így az oktatás átalakítására és a közlekedési szabályok betartatásával kapcsolatos hatékonyabb fellépésre.

Karácsony első lépésként bevezetné a fővárosban a műszeres sebességmérést, amivel New Yorkban már sikerült lecsökkenteni a közúti balesetek számát. Mint mondta, már egyeztetett a témában a budapesti rendőrfőkapitánnyal, és a fővárosnak vannak kamerái, amiket informatikai fejlesztések után fel lehet használni sebességmérésre.

A kísérleti sebességmérések, például a Szentendrei úton brutális sebességtúllépéseket mérnek. Ez a városban egy nagyon gyakori jelenség.

Karácsony aláhúzta: egyértelmű összefüggés van a baleset súlyossága és a sebességkorlátozás átlépésének mértéke között, tehát „ha valakit elüt egy autó, ami harminccal megy, nagy eséllyel túléli a balesetet, ha az autó ötvennel megy, akkor fele-fele, ha hatvannal, akkor szinte már semmi esélye sincs a gyalogosnak”. A főpolgármester leszögezte:

Budapesten minden héten meghal egy ember autóbalesetben.

Elképzelhetőnek tartja, hogy néhol nem indokolt a további sebességkorlátozás, de szerinte meg kell vizsgálni, hogy javítana-e a helyzeten, ha a kritikus helyeken még lejjebb vinnék a megengedett sebességhatárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik