Közélet

Könnyezett, elcsuklott a hangja kamera előtt a háziorvosnak, aki felmondott az egészségügy helyzete miatt

Felmondott, és inkább németül tanul egy zuglói háziorvos, Zsigri Szabolcs – számol be az RTL Klub Híradója.

A férfi – aki még április végéig látja el háziorvosi teendőit – többször elérzékenyült a kamera előtt.

„Imádjuk, szeretjük a pácienseinket. Mindenünket odaadjuk értjük és… bocsánat…” – itt például nem tudta befejezni a mondatot Zsigri.

Egyre kevésbé jutnak a páciensek további ellátáshoz. Mi bármeddig tudjuk nyújtani a lehetőségeinket. Tudunk sokat dolgozni, de a háziorvos eljut egy pontra, amikor a szakrendelőhöz és a kórházhoz kell folyamodni. Ezen nem tudunk változtatni, mert látjuk, hogy hosszú heteket, hónapokat kell várakozniuk a betegeinknek az ellátásra

– mondta.

Zsigrit az is zavarja, hogy gyógyítás helyett egyre többet kell az adminisztrációval foglalkozniuk és hogy az egészségügyben olyan változások történtek és történnek, amiről az érdekvédelmi szervezeteket meg sem kérdezték.

A férfi még nem tudja pontosan, hogy mihez fog kezdeni, de később valószínűleg elhagyja az országot, és német nyelvterületen folytatja az orvosi pályáját.

Az RTL anyagában elhangzik: a háziorvosi ügyeletet éppen átszervezi a kormány. Ezt akadályozhatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara február elején arra szólította fel a háziorvosokat, hogy amíg a kormány nem kezd valódi párbeszédet az egészségügyről, ne írjanak alá szerződést az új rendszert irányító Országos Mentőszolgálattal. Csató Gábor az OMSZ főigazgatója nemrég az Indexnek arról beszélt, hogy eddig a háziorvosok 10-20 százalékával sikerült szerződniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik