Belföld

EKF: Balatonalmádi polgármesterének cége százmilliókat nyert a program pályázatain

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Fabó Péter, balatonalmádi polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztosa szerint sem összeférhetetlen, hogy előbbi cége többször is nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzési pályázatain, miközben a balatonalmádi önkormányzat tulajdonosa is a zrt.-nek.

Több százmillió forintnyi megrendeléshez jutott Balatonalmádi fideszes polgármesterének cége a múlt hétvégén elstartolt Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból – tudta meg a 24.hu.

A Fabó Péter tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzési pályázaton is befutó volt. A társaság – egy másik céggel konzorciumban – rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

Az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bonyolítja le, amelynek tulajdonosai közt megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is. A város 11 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban, amelyik közbeszerzési tendereken választotta ki kulturális főváros rendezvénysorozatának szolgáltatóit.

Fabó tehát egyfelől polgármesterként irányítja Balatonalmádit, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, másfelől tulajdonosa annak a cégnek, ami kétszer is befutó volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésein.

A politikus 2019 óta a Fidesz önkormányzati képviselője, 2022 júniusában pedig megnyerte az időközi polgármester-választást Balatonalmádiban.

Fabó cége először tavaly áprilisban nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tenderén, ekkor még tulajdonos-ügyvezetőként irányította a cégét, és nem sokkal azelőtt írta alá a 114 millió forintról szóló szerződést, hogy bejelentette, elindul Almádi polgármesteri székéért.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatósági elnöke ekkor még Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa volt. A polgármester szemlátomást jó kapcsolatot ápol a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel, Fabó egyik közösségi médiában közzétett bejegyzésében például úgy fogalmazott a programsorozattal összefüggésben, hogy Navracsics Tiborral „az első perctől kezdve összedolgoztunk”.

Fabó Péter / Facebook

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től elnyert második – 581 millió forintos – pályázat idején Fabó már polgármester volt, ugyanakkor cégében bár tulajdonos maradt, az ügyvezetést átadta 23 éves lányának. A pályázat eredményének kihirdetése előtt egy nappal Fabó ismét Navracsiccsal találkozott, és azt írta Facebook-oldalán: „Nagyon jót beszélgettünk. Beszéltem neki a városunk helyzetéről, céljairól, terveiről. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Balatonalmádi programjairól. Fontos volt, hogy Navracsics Tibor lássa, komoly terveink, megvalósítható elképzeléseink vannak. Úgy láttam, hogy számára pedig fontos, hogy képben legyen, tudjon rólunk”.

Az aggályosnak tűnő pályázatok ügyében megkerestük Fabó Pétert, aki nem látja összeférhetetlennek, hogy cége annak a társaságnak a tenderén lett befutó, amelyben az általa irányított város tulajdonosi jogokkal bír. A polgármester azt mondta:

19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk.

Megkérdeztük tőle azt is, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben – a tulajdonosi jogokat gyakorló egyik önkormányzat vezetőjeként – van-e rálátása a társaság által kiírt közbeszerzésekre. Azt felelte, hogy nincs.

Kérdeztük arról is, hogy Navracsics Tibort tájékoztatta-e arról, hogy a cége elindult és nyert a közbeszerzéseken. Mint mondta, nem tájékoztatta, de nem is ő foglalkozott a közbeszerzésekkel, hanem a családja.

Vasvári Tamás / MTI Ünnepi műsor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megnyitóján a veszprémi Óváros téren 2023. január 21-én.

Megkerestük Navracsics Tibort is kérdéseinkkel, nevében a minisztérium sajtóosztálya azt írta:

Fabó Péter személyével kapcsolatban nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen nem vett részt semmilyen, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás előkészítésében és nem volt olyan feladata, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, eredményét bármilyen módon befolyásolta volna. A közbeszerzési eljárásokban Fabó Péter sem közvetve, sem közvetlenül nem rendelkezik olyan pénzügyi, gazdasági vagy egyéb személyes érdekeltséggel, amely befolyásolta volna vagy befolyásolná a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. feladatainak pártatlan és tárgyilagos ellátását.

Hozzátették, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. körültekintően és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jár, illetve járt el mindig, emiatt ebben az ügyben sincs szükség intézkedésre.

Út az Aranyhídtól a Fideszig

Fabó Péter 2019-ben kezdte meg politikai karrierjét. Helyi forrásaink állítják, hogy közélettel azelőtt nem foglalkozott, legfeljebb lokálpatriótaként. Azt viszont korábban is lehetett érezni a megnyilvánulásaiból, hogy „fideszes érzelmű” emberről van szó.

 

Balatonalmádiban nem sokkal a 2019-es önkormányzati választás előtt a már meglévő lokálpatrióta egyesület mellé egy újat is alapítottak Aranyhíd Polgári Egyesület néven. Egyik alapító tagja Fabó Péter volt. Forrásunk szerint Fabót az egyesület más tagjaival együtt nem sokkal a választás előtt megkeresték a helyi Fideszből, és rábeszélték, hogy inkább az ő színeikben induljon a képviselői helyért. A lokálpatrióták közül egyedül Fabó állt kötélnek. Ilyen módon a 2019. októberi önkormányzati választáson a Fidesz színeiben jutott mandátumhoz. Korábbi szervezete, az Aranyhíd is szerzett azonban két mandátumot a nyolctagú képviselő-testületben, amelybe négy fideszes, két aranyhidas és két független képviselő került be. A polgármester akkor a korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, Kepli Lajos lett.

 

Fabónak azután ívelt fel a politikai csillaga, hogy Kepli tavaly márciusban lemondott a polgármesteri tisztségről. Fabó a Fidesz színeiben elindult az időközi polgármester-választáson, amelyet júniusban nagy többséggel, a szavazatok 63 százalékával meg is nyert.

 

Októberben az őt korábban támogató egyesület, az Aranyhíd több száz aláírással petíciót nyújtott át neki, amelyben kérték, fontolja meg a képviselői mandátumának átengedését, mivel ha visszaadná képviselői helyét, a leadott szavazatok alapján Zsemberi Imre léphetne a helyére, aki az Aranyhíd Egyesület színeiben ülhetne be a testületbe. Fabó erre nem volt hajlandó, hiszen ezzel ingatag pozícióját veszélyeztetné a balatonalmádi testületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik