Közélet

Ezek az ösztöndíjak mind téged várnak, ha a Szegedi Tudományegyetemet választod

Szegedi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi Tudományegyetem különös hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa a diákokat, legyenek azok középiskolások, alap- vagy mesterszakos hallgatók. Az intézmény az egész országban páratlan ösztöndíj lehetőségekkel várja az ide jelentkezőket, ezeket – habár a lista olyan hosszú, hogy csak a teljesség igénye nélkül – vesszük számba most.
  • akár 150 ezer forint a jelentkezésért
  • tanulmányi és szociális ösztöndíjak
  • kari és vállalati támogatások
  • pedagógus életpálya támogatása
  • korlátlan Coursera hozzáférés

A Szegedi Tudományegyetemen nagyon komplex ösztöndíjrendszerrel rendelkezünk – hangsúlyozta lapunknak Gellén Klára, az intézmény oktatási rektorhelyettese. A rendszer részét képezik az egyetem saját alapítású ösztöndíjai, vállalatok, alapítványok által alapított lehetőségek, illetve természetesen az olyan országos ösztöndíjak is, mint a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj.

START ösztöndíj

Az egyetem különös figyelmet szentel annak, hogy már a középiskolásokat megcélozzák programjaikkal. 2018-ban indították el a START ösztöndíjat, amelynek lényege, hogy azok a középiskolások, akik első helyen jelentkezve nyernek felvételt az intézménybe, 50 és 150 ezer forint közötti összegekre pályázhatnak.

„Igen sok hallgató nyeri el ezt az ösztöndíjat: több száz díjazott jár az egyetemre, és évről évre emeljük a keretet”, hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Fotó / SZTE Gellén Klára, rektorhelyettes

Továbbá fontosnak tartják azt is, hogy segítsék azokat a diákokat, akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel, valamilyen tárgyból újból leteszik a vizsgát, vagy határon túliként érettségiznek. A díjköteles érettségi vizsgák díját START plusz ösztöndíj formájában visszakapják a legjobb felvételi eredménnyel rendelkező első helyes felvételizők.

Idén már hétszáz fő felett jár a START ösztöndíjasok létszáma, árulta el lapunknak Badó Attila, a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia elnöke. Mint mondta, a kiosztott ösztöndíjak összege a teljesítmény alapján változik, egy objektív kritériumrendszer határozza meg a döntést, a differenciálást főként a felvételi pontszámok eredményezik. „Aki magasabb pontszámmal kerül be egy adott karra, az kapja a magasabb ösztöndíjat”, jelezte Badó Attila.

Fotó / Karnok Csaba Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetõje

A beiskolázáshoz szorosan kapcsolódik az egyetemen működő Junior Akadémia munkája: ők koordinálják a START programot is, illetve az általános iskolásokat is meg tudják célozni egy komplex beiskolázást támogató szakmai programmal. A felvételizők pedig óriási előnyre tehetnek szert az itteni programokkal: a 2024-es felvételitől az érettségi felkészítő 100 órás kurzus elvégzésével például a 100 többletpontból 30-at szerezhetnek meg.

Ösztöndíjak sokasága

A java pedig már az egyetemen várja a bekerülőket. „A hallgatók a képzés megkezdésétől a diploma megszerzéséig pályázhatnak ösztöndíjakra a Szegedi Tudományegyetemen” – emelte ki Gellén Klára. Az ösztöndíjak lehetnek tanulmányi vagy szociális alapú juttatások, előbbiek esetében beszélhetünk általános és kiemelt tanulmányi ösztöndíjról is. Egyfajta ösztöndíj-juttatás a tömegközlekedési eszközökön használható tanulóbérlet is, amelyet Szeged városával együttműködve biztosítanak a hallgatóknak, hogy megkönnyítsék az utazásukat.

A szociális alapú ösztöndíjaknál létezik rendszeres juttatási forma, amelyre a rászoruló diákok pályázhatnak, illetve fenntartanak rendkívüli támogatási lehetőséget is olyan esetekre, amikor egy rendkívüli élethelyzet szükségessé teszi, hogy támogatást kérjen az egyetemtől az odajáró hallgató.

A Junior Akadémia például a pandémia ideje alatt biztosított úgynevezett áthidaló ösztöndíjat, ezzel segítve az olyan hátrányos helyzetbe került hallgatókat, akik elveszítették munkahelyüket vagy tanulmányaikat nem tudták volna megfelelően folytatni a járvány miatt.

Az SZTE-n kiemelt területként kezelik a természettudományos, műszaki és agrártudományi területeket, a START ösztöndíj elbírálásánál is előnyben részesülnek az ezen területekre felvételizők. Továbbá fontosnak tartják támogatni a pedagógus képzési területekre jelentkezőket is. Számukra egy olyan egyetemen megvalósuló, pedagógus életpályamodellként működő komplex programot állítottak össze, amely félévről félévre támogatja a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatókat, mentort biztosítva, támogatva az elhelyezkedésüket. A havi 100 000 ezer forint összegű Zirzen Janka ösztöndíjra a Szegedi Tudományegyetem valamely tanárszakjára első helyen jelentkező középiskolások és az egyetem tanárszakos hallgatói pályázhatnak.

Vállalati és alapítványi ösztöndíjak

Mindemellett meghatározóak az egyetem életében a vállalatok és alapítványok által biztosított ösztöndíj lehetőségek is. „A cégek felismerték a társadalmi szerepvállalás ezen formáját, és nagyon sokat jelenthet egy hallgatónak az a támogatás, amit így ösztöndíjként kaphat”, mondta a rektorhelyettes. A Pro Talentis Universitatis Alapítvánnyal együttműködve a szegedi egyetem hallgatóit ösztöndíjjal támogatja a Bánffi & Bánffi Kft., a ContiTech Rubber Industrial Kft., az EPAM, a Givaudan, a Pick Zrt., a Printker Zrt. és a TE-DI Trade Kft. is.

Alapítvány által nyújtott ösztöndíjra kiváló példa a Sófi József ösztöndíj, amely kifejezetten a tehetségekre fókuszál, itt arany és gyémánt kategóriában pályázhatnak a hallgatók. Kiemelendő továbbá, hogy a karok külön-külön is komoly figyelmet fordítanak az ösztöndíjakra. Többek között speciális lehetőségek nyílnak meg a Gazdaságtudományi Karra járó tehetségek előtt, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon az úgynevezett tandíjfelező programmal várják a diákokat, az Állam- és Jogtudományi Karon pedig az Igazságügyi Minisztériummal fenntartott kapcsolat révén jogász ösztöndíjjal támogatják az odajárókat.

A listának pedig nincs vége: a Coursera online oktatási platformmal való együttműködésük révén a SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások korlátlanul használhatják a platformot, ahol 200 egyetem és 400 különböző cég moduljai, kurzusai is megtalálhatóak. „Így kinyílik a világ a középiskolások előtt”, fogalmazott ezzel a páratlan lehetőséggel kapcsolatban Gellén Klára.

Fotó / SZTE

Azzal kapcsolatban, miben rejlik az SZTE különlegessége, Badó Attila hangsúlyozta, hogy habár vannak más intézményekben is kísérletek a START ösztöndíjhoz hasonló programok bevezetésére, az ötlet Szegedről indult, és keretösszegek tekintetében is kimagaslóak az itteni juttatások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik