MTI/AP/Szputnyik/Alexey Danichev
Közélet

Oroszország kizárását kéri az ENSZ-ből Ukrajna

Ukrajna felszólította vasárnap az ENSZ tagállamait, hogy fosszák meg Oroszországot vétójogától a szervezet Biztonsági Tanácsában és zárják ki a világszervezetből – tudatta hétfőn a kijevi külügyminisztérium.

Nem sokkal korábban Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes a dpa német hírügynökségnek adott interjúban leszögezte: Ukrajnának sürgősen nyugati harckocsikra, vadászgépekre, hadihajókra, rakéta-sorozatvetőkre és lőszerekre van szüksége. A volt berlini nagykövet úgy fogalmazott, hogy ez az egyetlen kívánsága karácsonyra, ha ez nem teljesül, akkor a háború tovább fog húzódni, és még több szenvedést, halált és pusztulást hoz Ukrajnára.

Andrij Melnik az interjúban arról is beszélt, hogy úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon hosszú háborúra készíti fel az orosz hadsereget és az orosz embereket, és már minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósít. Hozzátette, hogy az ukránok készek az utolsó leheletükig küzdeni hazájuk felszabadításáért, beleértve a Krím félszigetet is. “Ez egészen bizonyos, és független attól, hogy szövetségeseink miként cselekszenek” – jegyezte meg.

Melnik elutasította annak lehetőségét, hogy tárgyalni kezdjenek Oroszországgal, mert Kijev szerint a Kreml “pusztán blöfföl”, amikor nyitottnak mutatkozik a párbeszédre. Azt pedig kategorikusan visszautasította, hogy Ukrajna esetleg feladja bizonyos területeit. “Ez elfogadhatatlan Kijev számára. Soha nem fog megtörténni” – jelentette ki.

(MTI)

Ajánlott videó