Közélet

350 milliárd forintnyi orosz vagyont zároltak Magyarországon

Vlagyimir Voronyin / MTI / AP
Vlagyimir Voronyin / MTI / AP

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyhez a Népszava fért hozzá. Ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam a novemberi jelentéstétel előtt mindössze 3 ezer eurónyi, úgy 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek. A lap szerint a jelentős ugrásban szerepe lehetett annak, hogy novemberre élesedett az uniós támogatásokért vívott csata, mivel akkoriban jelentették be, hogy annak nagy részét befagyaszthatják.

Az EU-ban összesen 19 milliárd eurónyi (7800 milliárd forint) orosz magánvagyont zároltak, a lefoglalt orosz állami vagyon pontos összege nem ismert. A legnagyobb orosz értéket Olaszországban (2,3 milliárd euró), Németországban (2,2 milliárd euró) és Ausztriában (1,8 milliárd euró) fagyasztották be.

A Népszava kérdéseket intézett a Belügyminisztériumhoz, illetve az adóhatósághoz, hogy kiket érintettek a zárolások és milyen vagyonelemeket foglaltak le, ám nem kaptak semmilyen választ sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik