Közélet

444: Matolcsy Ádám baráti köréhez kerülhetett New York egyik legelőkelőbb luxuslakása

Angela Weiss / AFP
Angela Weiss / AFP

14 milliárd forintért magyar kézbe került egy manhattani Crown Buildingben található luxusingatlan. Az amerikai iratokban megtalálható részletek alapján Matolcsy Ádám, a magyar jegybank elnök fiának baráti köre sejlik fel a háttérben – tárta fel a 444.

A város ikonikus épületének 4. emelettől a 26. emeletig tartó részét 1,4 milliárdból újították fel, és az Aman Resorts márkanév alatt luxusapartmanokat és egy 6 csillagos szállodát alakítottak ki. Az augusztusban nyílt szálloda kapásból az egyik legdrágább lett New Yorkban.

Ennek az épületnek a legelőkelőbb lakása került magyar kézre. Az ingatlant megvásárló MN A18 LLC nevű céget az Egyesült Államokban jegyezték be, de valójában magyar a vevő, egy bizonyos R. E., aki a nyilvánosság számára ismeretlen. Hozzá két olyan céget is lehet kötni, amelyet a Felis Magántőkealap megvásárolt. A Felisről hivatalosan keveset tudni, hiszen magántőkealapok sajátja, hogy azok valódi tulajdonosát a magyar jogszabályok szerint el lehet rejteni a nyilvánosság elől. Egy dolog biztos: bizalmi viszony volt a nyilvánosság előtt rejtett tulajdonos és R. E. között, ugyanis az eladásuk után is R. E. maradhatott az ügyvezető mindkét cégben.

Azonban miután megvásárolták a New York-i lakást az MN A18 LLC, a céget bejegyző R. E. az itthoni cégekből teljesen kikerült, a vezetést pedig átvette az a V. M., aki Matolcsy Ádám barátja, Száraz István számos cégét irányítja. Korábban az egyik R. E. által alapított, majd a Felis által bekebelezett céghez került az a sváb hegyi villa, melyben Matolcsy Ádám lakott.

A fellelhető hivatalos iratok szerint az adásvételi szerződést egy bizonyos L. T. írta alá, aki ugyanúgy ismeretlen figura a közvélemény előtt. Az összefüggést azonban nála sem nehéz felrajzolni az MNB–Matolcsy Ádám tengelyen: ő annak Raw Development Kft. munkatársa, melynek tulajdonosa a Somlai Invest Zrt.-n keresztül Somlai Bálint, a jegybankelnök fiának barátja. A Raw-t a Széll Kálmán téri Postapalota teljes körű felújításával és a Szabadság téri székház felújításával is megbízta az MNB.

A luxusapartman adásvételi szerződésében szerepel egy magyar cím is: Lövőház utca 39. Itt a Millenáris Irodaház található, amely korábban szintén az MNB birtokában volt, majd magánkézbe került.

A New York-i ingatlan vásárlásakor a a Millenáris Irodaházba volt bejegyezve a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., amely számos magántőkealapot köt össze – egyebek mellett a fent említett Felist is –, és amely korábban Matolcsy Ádám barátjának, Száraz Istvánnak a nevén volt.

A Quartz által kezelt 15 tőkealap idővel a Millenáris Irodaházból elköltözött a Pusztaszeri útra.

Matolcsy Ádám baráti körének céghálója mindezt akkor tette meg, amikor a pusztaszeri úti ingatlant visszavásárolta az MNB. 

A 444 fotójának tanúsága szerint Matolcsy Ádám kisbusza pedig már ott is parkol az ingatlanon.

A jegybank hatalmas összegeket költ a saját épületeire: volt olyan nap, amikor az MNB kétszer is pénzt tolt ingatlanos cégébe.

A portál a kivételes luxuslakás valódi tulajdonosát nem tudta megnevezni, de ezzel együtt a Matolcsy-féle baráti kör ingatlanvagyona a Válasz Online számításai szerint már 150 milliárd forintos lehet.

Kapcsolódó
Matolcsy fia növekvő ingatlanvagyonhoz alapított új cégeket
Matolcsy Ádám kedvenc neve a Magyar Stratégia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik