Közélet

Varga Judit a béremelésért küzdő pedagógusoknak: A magyar baloldal ellenük szavazott az EP-ben

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Az Európai Parlament csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás arról szavazott, hogy a magyar kormány intézkedései nem elegendőek „az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”. Az 573 képviselő többsége tehát amellett szavazott, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat. Minderre Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált:

Fontos tudni a magyar embereknek, pedagógusoknak, szülőknek és családoknak, hogy a magyar baloldal ma ismét ellenük szavazott az EP-ben

– írta. Hozzátéve, az Európai Parlament baloldali többsége, élén a magyar baloldali képviselőkkel ismét azért lobbizik, hogy a magyar emberektől megvonják a nekik járó forrásokat.

A miniszter mindezzel arra a kormány által sulykolt értelmezésre utalt, amely szerint a pedagógusok által követelt béremelés az EU-s pénzekhez való hozzáférés feltétele. Miközben van közpénz például a Vodafone megvásárlására.

„Még szerencse, hogy az EP-nek a kondicionalitási eljárásban senki sem osztott lapot. Mindeközben a magyar kormány és a Bizottság a megoldáson dolgozik. Közösen lefektettünk 17 vállalást, amit teljesítettünk” – közölte.

Végül azt írta:

A 70 éves születésnapját ünneplő Európai Parlament jobban tenné, ha a kicsinyes politikai boszorkányüldözés helyett visszatérne az alapokhoz és a nemzetek közötti egység és bizalom megerősítésén dolgozna, nem pedig árkokat ásna a tagállamok közé…

Kapcsolódó
Befagyaszthatják a Magyarországnak járó pénzek egy részét, és évekre szigorú uniós felügyelet alá kerülhetünk
Úgy fest, mégsem fog megegyezni a magyar kormány és az Európai Bizottság az uniós forrásokról. A pénz egy részét így is megkaphatjuk, de a másik részét befagyaszthatják, és reformokat várnak el a kifizetéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik