Közélet

Mélységesen elkeseredett Lázár János államtikára egy 11 milliárdos kérdés miatt

Varga jennifer / 24.hu
Varga jennifer / 24.hu
Olyannyira, hogy érdemben nem is válaszolt arra, a megszorítások közepette, miért prioritás egy kastély felújítása. Uszítást viszont emlegetett.  

Mivel nem szerepelt indoklás a kormány határozatában, Szabó Rebeka (Párbeszéd) Lázár Jánostól próbálta megtudni, az Orbán-kabinet mégis mi alapján döntött a geszti kastély felújítására szánt többlettámogatásról. Az ellenzéki politikus emlékeztette a minisztert (aki korábban egyébként kormánybiztosként maga felügyelte a projektet– a szerk.), hogy a kormány a korábbi hétmilliárd forint után – az október 19-i Magyar Közlöny szerint – további 4 milliárd forintot ad a Tisza-kastély felújítására.

Szabó Rebeka jelezte, lehet, hogy a pénzt inkább másra lehetne költeni akkor, amikor a településeknek országszerte kigazdálkodhatatlan terhet jelent az energiaválság. Mivel az elmúlt időben már számos tervezett kiemelt beruházást felfüggesztettek, az ellenzéki politikus választ várt arra is, a 4 milliárd forintot miért nem költi a kormány fontosabb közcélokra, a bajba jutott önkormányzatok támogatására.

Csepreghy Nándor államtitkár egyáltalán nem adott arra magyarázatot, miért nőttek meg több mint 4 milliárd forinttal a felújítási költségek, de válaszában jelezte, mélységesen elkeserítette a kérdés. Az ő olvasatában ugyanis Szabó Rebeka azt kérte számon, hogy miért támogatnak  egy beruházást Geszten. Szerinte annak kultúrpolitikai, történelmi jelentősége van, de mivel ez az országgyűlési vitában sem győzte meg az ellenzéket, inkább azzal érvelt, hogy Geszt az ország azon részén helyezkedik el, amelyet leginkább kell fejleszteni.

Csepreghy Nándor szerint Szabó Rebeka kérdésével településeket akar egymás ellen uszítani, ezért arra kérte a képviselőt, látogasson el Gesztre, és közölje a polgármesterrel, nem ért egyet a település fejlesztésével, a beruházás befejezésével, mert a pénzt jobban megérdemlik mások. Az államtitkár jelezte, a kormány vállalta, hogy minden kivitelezés alatt álló beruházást befejez, torzót nem hagy. Az államtitkár arra egyetlen mondatot sem szánt, hogy a geszti Tisza-kastély felújítása miért drágult meg jócskán.

Frissítünk!

A tervek szerint az állami pénzből felújított kastély a reformátusoké lesz, ám a Narancs.hu megkeresésére a területileg illetékes Tiszántúli Református Egyházkerület jelezte, nem szándékozik átvenni a geszti Tisza-kastélyt működtetésre. A válasz azért meglepő, mert a 2017-es XXXI. törvényben az áll, hogy „az állam tulajdonában lévő Tisza-kastélyt ingyenesen – a Nemzeti Kastélyprogram keretében megvalósított fejlesztés lezárását követően – oktatási, illetve továbbképzési központ céljára, kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja, azzal a feltétellel, hogy a Magyarországi Református Egyház az ingatlant terhelő kötelezettségeket a szerződés szerint a birtokbavételt követően teljeskörűen átvállalja.” A Narancs külön rákérdezett arra is, ha a Magyarországi Református Egyház venné át a kastélyt, arról értesítette-e volna az egyházkerületet, de erre még a kapott választ.

Ha már pénz, tavaly tavasszal írtuk meg, hogy a geszti Tisza-kastély rekonstrukciójának első ütemére szóló pályázati kiírást nettó 4,9 milliárd forintos ajánlattal a győri West Hungária Bau (WHB) Építőipari Kft. és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. kettőse nyerte el.

Kapcsolódó
Tiborcz üzlettársának cége 5 milliárdért újíthatja fel a geszti Tisza-kastélyt
A hatalmas megbízásért nem volt nagy tolongás, ráadásul a háromból két jelentkezőt ki is zártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik