Közélet

Közlöny: durva árat fizet, aki jogosulatlanul él a rezsicsökkentéssel

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az új rendeletet az augusztus 1. napján és azt követően a szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált áram, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni.

A kormány módosította az egyetemes szolgáltatásra (rezsicsökkentésre) jogosultak körének meghatározásáról, illetve az azzal kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló korábbi rendeleteit. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett újabb szabályozás azt pontosítja, mire számíthat az, aki jogosulatlanul vételezett rezsicsökkentett áron áramot, földgázt.

Ha az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó egyetemes szolgáltatásra (rezsicsökkentésre) nem jogosult, a jogosulatlanul vételezett

  • a) villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron,
  • b) földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron

számolja el a felhasználóval.

A felhasználó és a szolgáltató közötti szerződés – a felek elszámolási kötelezettségének fennmaradása mellett – aznap szűnik meg, amikor a jogosultság hiányát a szolgáltató megállapítja. A felhasználót a szerződés megszűnéséről 15 napon belül kell tájékoztatni. Előzőleg a felhasználót legalább 8 napos határidő biztosításával nyilatkoztatni kell a jogosultság fennállásáról.

A szolgáltató bármikor jogosult a nyilatkozattételi felhívásra. Nyilatkozat csak a szolgáltató által e célra biztosított elektronikus felületén, a felhasználó e-mail-címének megjelölésével tehető, más módon a nyilatkozat érvénytelen.Ha a felhasználó határidőre nem ad le nyilatkozatot, jogosultsága az egyetemes szolgáltatásra 2022. augusztus 1. napjával, szerződése a szolgáltatóval – az elszámolási kötelezettség fennmaradása mellett – pedig a nyolc nap lejártát követő napon megszűnik és a szolgáltató az áram- és gáztőzsdei árat számolja el.

A szolgáltató a jogosultság fennállását alátámasztó iratot legalább 15 napos határidő biztosításával bármikor bekérheti, ellenőrizheti. Ha azt állapítja meg, hogy a nyilatkozatban foglaltaktól eltérően a felhasználó nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, a főszabálytól eltérően a jogviszony fennállása alatt jogosulatlanul felhasznált

  • a) villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár,
  • b) földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagár

120 százalékán számolja el a felhasználóval.

Az egyetemes szolgáltató a felhasználó egyetemes szolgáltatásra való jogosultság feltételei fennállásának
bizonyításáig a szerződéskötést megtagadja.

A rendelet szerint az euróban megadott árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

Az új rendeletet a 2022. augusztus 1. napján és azt követően az egyetemes szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált villamos energia, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni. A nyilatkozattételi felhívást a szolgáltató először a rendelet hatálybalépését követő 5. napig, november 15-ei határidővel teszi meg. A nyilatkozat a rendelet hatálybalépését követő 5. munkanaptól tehető meg.

A rezsicsökkentésre nem jogosult felhasználó november 30-ig a szolgáltató elektronikus felületén, e-mail-címe megjelölésével tájékoztatja az őt ellátó szolgáltatót, ha 2022. december 31-e után más villamosenergia-kereskedővel, földgázkereskedővel akar szerződni. Ettől eltérő esetben a nyilatkozat érvénytelen. A tájékoztatásra nyitva álló határidő jogvesztő. A nyilatkozat a Mód. rendelet hatálybalépését követő 5. munkanaptól tehető meg. A november 30-ig egyetemes szolgáltatásra nem jogosultként beazonosított felhasználónál a villamos energiát és földgázt a 2022. október elsején alkalmazott versenypiaci árral azonos áron kell elszámolni.

A rendelet egyebek mellett azt is szabályozza, mikortól lesz valaki végső menedékes, milyen szabályok érvényesek a kereskedőváltásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik