Közélet

Blikk: rejtélyes körülmények között halt meg egy rab az igazságügyi elmegyógyintézetben

Google Street View
Google Street View

Rejtélyes körülmények között október 18-án meghalt egy 31 éves férfi a Büntetés-végrehajtás Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetében – írja a Blikk. Kozma Tamás több, kisebb súlyú bűncselekmény miatt került a rácsok mögé.

A családja azt mondja, a mai napig semmiféle hivatalos papírt nem kaptak, így az egyetlen biztos információ, hogy a halála ügyében a rendőrség rendkívüli haláleseti osztálya nyomoz. Kozma József, Tamás édesapja azt állítja, hogy a Facebookról tudta meg, hogy fia meghalt: „a másik fiam ismerősei sorra a részvétüket fejezték ki, ő hívott kétségbeesve, hogy mi ez az egész” – mondta.

Később arról is beszélt a Blikknek, hogy bár nem hitt az üzenetek valóságtartalmában, azonnal a miskolci börtönhöz ment, hogy tájékoztatást kérjen.

Onnan azonban a hétvégére hivatkozva elküldtek. Hiába könyörögtem, annyi közöltek: majd hétfőn érdeklődjek. Borzalmas napok következtek, majd nagy nehezen hétfőn elmondták, hogy Tomi meghalt, de minden egyébről az IMEI-ben érdeklődjek. Oda e-mailt kellett írnom, mire felhívott egy hölgy, hogy 18-án meghalt a fiam. Úgy éreztem, mintha leforráztak volna. Hat napig nem mondták meg, hogy nincs többé a fiam. Dokumentumokat azóta sem láttam. Állítólag összeomlott a keringése, ami elég furcsa egy ennyi idős embernél.

– nyilatkozta a lapnak. Kozma József a rengeteg kérdés miatt ügyvédet fogadott, egyelőre megvárják az igazságügyi boncolás eredményét, és annak függvényében, ha szükséges, megteszik a jogi lépéseket.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Blikknek az esettel kapcsolatban azt írta, hogy a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében. Általánosságban elmondták, hogy a szakmai protokoll szerint ilyen esetekben a kollégáik a fogvatartott nyilvántartásba vett kapcsolattartóit soron kívül kiértesítik. „Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a börtön valamennyi hivatalos kapcsolattartót megpróbál kiértesíteni, de a megadott elérhetőségeken egyiket sem lehet elérni” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik