Közélet

Hétszeresére nőhet a Szegedi Tudományegyetem energiaköltsége a tavalyihoz képest

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Három hétre bezárja legtöbb oktatási épületét a Szegedi Tudományegyetem – írja az Eduline. Ez úgy jön ki, hogy kétszer egy hetes igazgatási szünetet rendelnek el az egyetemen, először december 19-től 23-ig, majd másodszor január 2-től 8-ig, a kettő között pedig téli szünet lesz.

Az igazgatási szünetek idején vizsgázhatnak ugyan a hallgatók, de – mivel több épületet december 12-e és február 4-e között teljesen lezárnak – az egyetem 982 terméből csak 182-t lehet majd használni. Az intézmény ezért azt javasolja az oktatóknak, hogy ha lehet, a vizsgák helyett inkább a szorgalmi időszakban írt beszámolók és ZH-k alapján ajánlják meg a jegyeket, vagy a szorgalmi időszak utolsó heteiben tartsanak előrehozott vizsgát.

Az oktatási épületekben és a kollégiumokban – mint ígérik – a fűtési szezonban legalább 20 fok lesz, de az igazgatási és a téli szünetben csak 10 fok lesz az épületekben. Saját radiátort, hősugárzót – ahogy a Műegyetemen vagy éppen a Miskolci Egyetemen – itt sem lehet majd használni, csak előzetes engedéllyel.

A Szegeder című lap az egyetem energiagazdálkodással kapcsolatos intézkedési tervét szemlézve azt írja, hogy az intézményben 2021-ben az energiaköltségek valamivel több, mint 2 milliárd 500 millió forintot jelentettek.

A 2022-ben ehhez képest már 8 milliárd forinttal kalkulálnak, míg 2023-ban a várható energiaköltségek 18 milliárd forintra nőnek.

Ez a költség tartalmazza mind a betegellátás, mind az akadémiai és egyéb funkcionális területek fogyasztását is – derül ki az intézkedési tervből.

A Szegedi Tudományegyetemen november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik