Közélet

Gulyás Gergely hétfőre ígérte, de eddig nem jelent meg az új napelemes rendelet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Bár hétfőre ígérte Gulyás Gergely miniszter, még kedden sem jelent meg a kormányrendelet az új napelemes szabályozás részleteiről – hívja fel a figyelmet az RTL híradója.

Már csak hat nap maradt, aki ezután jelenti be igényét napelemes rendszerre, nem tölthet vissza áramot a hálózatra. A felhasználók között nagy a bizonytalanság a részletek miatt, volt, aki az RTL-nek arról beszélt, elállna a még meg nem valósult, 100 százalékos támogatású napelemes pályázatától, ha kiderülne, az sem éri meg.

Gulyás Gergely csaknem két hete, a kormányinfón jelentette be, hogy ezentúl a lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek vissza áramot a hálózatra, így viszont kérdéses az új beruházások megtérülése. A kormány azzal indokolta a döntést, hogy az elektromos hálózat nem bír el több visszatöltést. Hogy a változás mit jelent pontosan, azt azóta szeretnék megtudni az érintettek.

A napelem szövetség mindenkit arra biztat, siessenek az igénybejelentéssel.

Azóta is várjuk minden nap a részletszabályokat, és figyeljük megfeszített figyelemmel a magyar közlönynek az aktuális számait, ez nem jelent meg. Azért jelent nagyon nagy problémát nekünk ez, mert az eredetileg műszakilag egyeztetett verziókban ez a tilalom egyöntetűen ez nem szerepelt

– mondta Kiss Ernő, a szövetség elnöke.

Gulyás Gergely is arról beszélt korábban, hogy azokra nem vonatkozik a változás, akiknek már van napelemük, vagy előterjesztett igényük. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen dokumentumokra lesz szükségük az érintetteknek, akik között így most nagy a bizonytalanság.

Egyikük azt mondta az RTL-nek, hogy 100 százalékos támogatású napelemes pályázatra jelentkezett, de a kivitelező még semmit nem csinált.

Ha a rendelet szerint végül ők sem tölthetnének vissza áramot, akkor inkább elállna a pályázattól. Még úgy is, ha elbukja a már befizetett több mint félmillió forintját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik