A következő élő közvetítés része Vallási vita miatt törhetett ki lövöldözés az orosz kiképzőközpontban

Franciaország kétezer ukrán katonát képez tovább

Ashley Chan / SOPA Images/ LightRocket / Getty Images
Ashley Chan / SOPA Images/ LightRocket / Getty Images

Franciaország kétezer ukrán katonának tart továbbképzést – jelentette be Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban. Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni – mondta a miniszter. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

„Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta” – jelezte Lecornu.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.
„Nekünk tizenkettő van belőle, de fokozatosan bővítjük a rendszert és MAMBA föld-levegő rakéta rendszerrel váltjuk fel, így (az átadott eszközök) nem fognak hiányt okozni a francia hadseregnek” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az a cél, hogy két hónapon belül megvalósuljon az átadási és képzési művelet.Emlékeztetett arra, hogy eddig 18 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek, és a tárgyalások folytatódnak további hat ágyú és föld-föld csapásmérő rendszerek leszállításáról.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik