Közélet

A bezárás szélén táncol a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A túlélés kulcsa a Fővárosi Közgyűlés kezében van.

A budapesti önkormányzat által fenntartott Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és fiókkönyvtárai is nehéz helyzetbe kerültek az egekbe szökő energiaárak miatt, írja a G7. Közüzemi díjaik jövőre akár a háromszorosukra is emelkedhetnek, ennek ellenére a főigazgató reméli, hogy elég lesz pár órával visszavágni az esti és szombati nyitvatartást a téli időszakban.

„Spórolunk, ahol csak tudunk” – mondta a lapnak Fodor Péter főigazgató, akinek intézménye a 2008-as gazdasági és a koronavírus-válság után rövid időn belül a harmadik nagy krízissel néz szembe, a cél most is az, hogy megőrizzék a működőképességet, teljesítsék a közkönyvtár iránt támasztott követelményeket, az olvasói és használói elvárásokat.

A könyvtár rezsiköltségei az igazgató számításai szerint jövőre háromszorozódnak, az eddigi alig 140 millió forintról körülbelül 450 millióra forintra emelkednek majd. A közüzemi díjak eddig durván 5 százalékot tettek ki a teljes évi költségvetésből, ez jövőre 10 százalék fölé mehet. A könyvtárnak ugyan vannak saját bevételei, de túlnyomó többségében a főváros biztosítja a forrást a működéshez.

Abban bízunk, hogy a főváros biztosítja a működés feltételeit. Saját bevételből soha nem lesz annyi, hogy ezt az összeget előteremtsük. Lehet emelni a beiratkozási díjat, késedelmi díjat, ezeket tervezzük is, de egy közkönyvtár használata nem drágulhat egy bizonyos szint fölé

– ecsetelte az igazgató, akinek a várakozásait árnyalhatja, hogy nemrég Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, Budapest márciusra csődbe mehet.

Ennek ellenére a Szabó Ervinben bíznak a városvezetésben, maguk részéről pedig remélik, hogy elég lesz, ha spórolnak, télre már meg is állapították a terek hőmérsékletét 20 fokban. Az igazgató szerint 18 fokban nem lehet ülőmunkát végezni több órán át, ugyanakkor egy fok különbség havonta akár százezres nagyságrendű különbséget okoz a kiadásokban.

Ha sikerül ennyi korlátozással megúszni, az a mostani körülmények között kedvezőnek számít. Székesfehérváron pedig arról döntött a város közgyűlése, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár és több tagkönyvtára zárva lesz idén november 1-jétől 2023. április végéig – írja a G7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik