Közélet

LMP: A Fidesz bullshit-generátorral alázza a pedagógusokat

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Kitört a közlemény-háború a pártok között, a belügyi tárca vezetői között pedig mintha nem lenne összhang a gazdaság megítélését illetően.

Kitört a közlemény-háború a pártok között. Az LMP is reagált arra, hogy a Fidesz visszavágott Csárdi Antal szavaira. Az LMP frakcióvezető-helyettese kedden arról beszélt, hogy a kormány a dolgozó emberekkel fizettetné meg a válság árát,

az oktatást akarja feláldozni a válságkezelés oltárán.

Az ellenzéki politikus döbbenetesnek nevezte, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a jelenlegi inflációs helyzetben nem szabad béreket emelni, különösen nem az államnak. Az LMP képviselője (a képen) szerint viszont ez a megoldás.

 A baloldal a pedagógusokkal fizettetné meg a háború árát

– így reagált Csárdi Antal szavaira a Fidesz, jelezve, hogy az LMP szövetségesei zártak be több száz iskolát, tettek utcára több tízezer tanárt, a pedagógusokat állandó létbizonytalanságban tartották, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé.

A Fidesz-KDNP 2010 óta több ütemben emelte a pedagógusok bérét és elkötelezettek vagyunk a pedagógus béremelés folytatásában. A pedagógusok biztosan fognak kapni 3 egymást követő évben 10 százalékos emelést.

LMP: bullshit-generátor, megalázás

Az LMP erre azt válaszolta, hogy a Fidesz bullshit-generátorral alázza a pedagógusokat. Elmagyarázták, amikor a közalkalmazotti bérek rendezését, inflációkövetővé tételét követelik, az nem azt jelenti, hogy a „baloldal a pedagógusokkal fizettetné meg a háború árát”. Ez az egyetlen logikus megoldási javaslat.

Mint írták, jelenleg a közalkalmazottak bére a legalacsonyabb, a válság legnagyobb áldozata pedig az oktatás,

az évente beígért 10 százalékos béremelés a jelenlegi inflációs ráta mellett 0 százalékos valódi fizetésemelést jelent a tanároknak. Ez ahhoz vezet, hogy még többen hagyják el a pályát, az oktatás még nagyobb válságba kerül, a tanulók még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek.

Pintér kontra Maruzsa

Az LMP megvető cinizmus helyett több tiszteletet és megbecsülést vár el a Fidesztől a pedagógusok irányába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormányt vádolta cinizmussal. Komjáthy Anna választmányi elnök az RTL Klub Híradójának arról beszélt, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár a legutóbbi tárgyaláson azt mondta, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben tudnak majd elhelyezkedni azok a tanárok, akik fel akarnak mondani.

A kormányzat elismerte, a köznevelésért felelős államtitkár valóban ezt mondta a tárgyaláson, de a tanárok érveltek a munkaerőpiac elszívó hatásával, az államtitkár csak jelezte, az a jövőben csökkenni fog.

Ez az érvelés ugyanakkor több mint furcsa, mert Maruzsa főnöke, Pintér Sándor belügyminiszter előzőleg ugyanazzal érvelt, mint a szakszervezet. Amikor elismerte, hogy rendőrhiány van, azt éppen azzal magyarázta, hogy jól megy a gazdaság, a versenyszféra az összes hivatásos múlttal rendelkezőt szívesen átveszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik