Közélet

Gyöngyösi: A Jobbik külön indul az EP-választáson

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Gyöngyösi Márton a Jobbik frissen megválasztott elnöke, a párt európai parlamenti képviselője az Indexnek adott interjújában beszélt a párt jövőjéről. Európa-párti, nemzeti konzervatív politizálást helyezett kilátásba, annak ellenére, hogy Pálinkás József és Márki-Zay Péter hasonló programmal már megbukott. Gyöngyösi szerint azonban a politikai spektrumnak ezen a pontján van egy űr, mivel a „Fidesz és szatellitpártja, a Mi Hazánk” tőlük lényegesen jobbra helyezkedik el, így a jobbközépen levő pozíciót a Jobbiknak kell elfoglalnia.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a választási kudarc után néhány héttel megrendezett tisztújításon azért nem vet részt, mert „szerinte a választásokon nem szerepelt túl jól a párt, de úgy gondolta jó kezekben van” .

Jött a purparlé a párton belül, két táborra szakadtak, én pedig úgy láttam, ha valamelyik tábor jelöltje kerül ki győztesen ebből, akkor elhúzódó konfliktus lehet és egy újabb pártszakadás rémképe sejlett fel. Egy pártszakadást 20 százalékon, a legerősebb ellenzéki szereplőként még el lehet játszani, de egy 5 százalékra mért pártnál halálos lehet. A konfliktuson szerencsés módon kívül maradtam, ezért gondoltam, hogy én vagyok az, aki a két tábort egyesíteni tudja.

– vélekedik Gyöngyösi.

Elődje, Jakab Péter elnökségéről elismerően beszélt, mivel sikerült kétszámjegyű támogatottságot szereznie a pártnak, de az előválasztáson és a választási kampányban Gyöngyösi szerint „rontott”. Megerősítette, hogy Jakab marad a párt frakcióvezetője, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget a politikus Jobbiktól való függetlenedésére utaló közösségi média aktivitásnak.

Gyöngyösi megerősíti, hogy a Jobbik külön indul az Európai parlamenti választáson.

Az EP-választáson egy konkrét ügyben kell felvázolni az elképzelésünket. Márpedig itt komoly eltérések vannak a pártok között. A Jobbik az egyedüli párt, amely az EU alapító atyáinak gondolataihoz és eszmeiségéhez szeretne visszatérni.

– érvel a pártelnök. Hozzáteszi, hogy annak ellenére, hogy egy napon tartják a helyhatósági választásokat az EP-választással, „két teljesen eltérő kampánnyal kell készülni”, de „világos kép nincs a fejében, hogy hogyan lehet a kettőt összehangolni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik