Közélet

Egyre nagyobb bajban Boris Johnson, újabb miniszter távozik a kabinetből

HANNAH MCKAY / AFP
HANNAH MCKAY / AFP

Will Quince gyermek- és családügyi miniszter is távozik a Boris Johnson vezette kabinetből – írja a Guardian.  Quince hétfőn egy interjúban védelmébe vette Johnsont, lemondását pedig azzal indokolja, hogy az interjúban a kormánytól kapott hamis információkra hivatkozott.

A tárcavezető Twitteren közzétett felmondólevelében arról ír, hogy a Dowing Street 10 biztosította arról, hogy Johnson nem tudott semmilyen konkrét vádról Chris Pincher szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban, amikor az év elején kinevezte őt a helyettes főügyészi posztra. Vasárnap kiderült, hogy ez nem volt igaz: Pincher irodája szerint a kinevezése előtt a miniszterelnök tisztában volt azzal, hogy a múltban is érték hasonló vádak Pinchert, azonban hivatalos beszámoló vagy panasztétel hiányában a kormányfő nem találta ezeket gátoló tényezőnek.

Quince indoklásában azt írja, hogy kedd este beszélt Johnsonnal, aki bocsánatot kért tőle. Ennek ellenére mégis a távozás mellett döntött, mivel jóhiszeműen elismételte a nyilvánosság előtt a kormánytól kapott, téves információkat.

A brit Konzervatív Párt parlamenti frakciójában egy hónapja tartottak bizalmi szavazást, melyen a 359 képviselő 41 százaléka, 148 politikus nyilatkozott úgy, hogy a kormányfőnek le kell mondania, szemben a Johnson mellett kiálló 211 képviselővel. A kormányfő győzeleme ellenére a párton belüli megosztottság megmaradt.

Kedden Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter is bejelentette távozását. Mindketten a Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket. A lemondási hullám miatt az elkövetkező napokban eldőlhet a kormányfő sorsa, ugyanis nem feltétlenül biztos, hogy maradt elég felhatalmazása a jelenlegi posztjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik