Közélet

Tényleges életfogytiglanra ítélték Salah Abdeslamot

DSK / POLICE NATIONALE / AFP
DSK / POLICE NATIONALE / AFP

Gyilkosság és terrorizmus vádjában bűnösnek mondták ki Franciaországban Salah Abdeslamot, a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás tíz elkövetőjének egyetlen életben maradt tagját, írja a Guardian.

A 32 éves terroristát tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Ez a legsúlyosabb büntetés a francia büntetőjogban, 1994-es bevezetése óta csak négy alkalommal alkalmazták a bíróságok.

Szerdán Abdeslam 18 társát is elítélték, ők ugyanakkor nem vettek részt a merényletben, csak segítettek előkészíteni azt, többek közt fegyverszállítással vagy autók beszerzésével.

A támadás, amit később az Iszlám Állam vállalt magára, Franciaország történetének legsúlyosabb terrorcselekménye incidense volt. Aznap éjjel öngyilkos merénylők és fegyveresek egy csoportja a francia főváros több pontján csaptak le egyszerre civilekre.

A merénylet 130 halálos áldozatot követelt és több mint 490-en megsebesültek.

Az elmúlt tíz hónapban egy kiemelten őrzött bírósági teremben zajlott a vádlottak tárgyalása, köztük Abdeslamé is, ahol a szemtanúk részletesen felelevenítették, miként tartották őket fogva a Bataclan koncertteremben illetve hogyan nyitottak egyesekre tüzet Kalasnyikovokkal egy étterem teraszán.

Abdeslam volt az egyetlen támadó, aki életben maradt, őt hónapokkal később sikerült lekapcsolnia Belgiumban a hatóságoknak.

Mint kiderült, előbb Párizs északi részén ment be egy robbanóövvel a derekán egy bárba, de inkább levette azt, majd kidobta egy kukába. Ezután felhívta a barátait, hogy vegyék őt fel és vigyék Brüsszelbe.

Ezt a lépést azzal indokolta, hogy meggondolta magát.

Bementem a kávézóba, rendeltem egy italt, szétnéztem az emberek között és azt mondtam magamnak: nem fogom megtenni. Emberségből változtattam meg a döntésemet, nem félelemből

– vallott a bíróságon.

A párizsi nyomozóhatóságok ugyanakkor arról számoltak be, hogy a robbanószerkezet meghibásodott, ezért nem tudta működésbe hozni azt Abdeslam.

A terrorista a 2016-os letartóztatását követően évekig némaságba burkolózott, és végül a tárgyalássorozaton kezdett el valamire való vallomásokat tenni, együttműködően viselkedett. Így derült ki, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről, akkor jelölte ki őt öngyilkos merénylőnek Abaaoud és a bátyja, Brahim Abdeslam.

A vádlott ugyan árult el részleteket a merénylet előkészületeiről, sokszor került ellentmondásba önmagával.

A tárgyalásokon egy ügyvéd megkérdezte tőle, mit szeretne, ha hogyan emlékezne majd rá az emberiség. Azt felelte,

nem akarom, hogy emlékezzenek rám. Azt akarom, hogy örökre elfelejtsenek. Nem az én választásom volt, hogy az legyek, aki ma vagyok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik