Közélet

Csaknem kétmilliárdba kerül a Törőcsik Mari Ház

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A néhai színésznőt legszebb emlékei Pélyhez kötötték.

A pélyi Kovács Sándor-Törőcsik Mari Ház tervezésére és kivitelezérée kiírt tendert az EB Hungary Invest Kft. nyerte nettó 1 milliárd 836 millió forinttal – írja a napi.hu az uniós közbeszerzési értesítő alapján. Az eredményt az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte. A nyertessel június 3-án írták alá a szerződést. Indult a  közbeszerzésen az Euro Campus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is.

A kormány még a művésznő életében, 2018 decemberében határozott arról, hogy tisztelegve Törőcsik Mari munkássága előtt, egyetért a Törőcsik Mari Ház kialakításával, fejlesztésével. A kormány határozata az építés helyszínének a művésznő nagyapja (Kovács Sándor) által épített mozi telkét és az egykoron azzal összefüggő – ma külön helyrajzi számú – telket jelölte meg.

A Kovács Sándor-Törőcsik Mari Ház létrehozásához a rossz állapotú épületeket (alapozás nélküli falak, kétséges tetőszerkezet) el kell bontani, kivéve a volt mozi négy falát, azokat Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartják.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született Pélyen pedagógusok gyermekeként. Édesapja iskolaigazgató volt a településen. A színésznő 15 éves koráig lakott Pélyen, azt mondta, legszebb emlékei oda kötötték. A legendás színésznő 2021. április 16-án hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik