Közélet vélemény

Mi lesz, ha a nép rájön, hogy átverték?

Írások az Élet és Irodalom legújabb számából.

Ha a nép rájön, hogy átverték, akkor tömeges elégedetlenség törhet ki
(Kardos Ernő interjúja Békesi Lászlóval)

„A háborús vészhelyzetet meghirdető szabályozás akár azt is lehetővé teheti, hogy az ország érdekében átmeneti időre gazdálkodásba vonják az állampolgárok vagyonát, jövedelmét, megtakarításait! – így értelmezi az Alaptörvény tízedik módosításának 53. cikkelyét az egykori pénzügyminiszter, Békesi László. A közgazdász nem feltételezi, hogy a lehetőséggel azonnal élni kíván az Orbán kormány, de a jogalap megteremtése számára komoly riadalmat okoz. A háborús veszélyhelyzet egyébként módot ad a kormánynak az extraprofit adó kivetésére, amelynek várható összege – Békesi számításai szerint megegyezik a választási kampányban osztogatott családi adó visszatérítés mértékével. Lényegében tehát a Fidesz visszakéri a társadalomtól a választási győzelme árát. A volt pénzügyminiszter egyébként megdöbbentőnek tartja azt az inflációs statisztikát, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30-50 százalék között változott. (Részlet az interjúból)

Mi ez?

Hetente egy-egy részletet mutatunk az Élet és Irodalom legújabb számából. Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban. Már online is: www.es.hu/elofizetes  

Ma leginkább az extraprofit adó körül kialakult felhajtást érzékelhetjük, miközben még a Fidesz szavazó sem sejti, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikát kíván folytatni az előttünk álló kormányzati ciklusban. Ön egykori pénzügyminiszterként, illetve közgazdászprofesszorként a jelekből érzékeli, hogy mire készül a kormány?

Tételesen megfogalmazott, formalizált gazdaságpolitikai programja a mai napig sincs az új Orbán kormánynak. A választási kampányban ugyanis a Fidesz nem fogalmazott meg számonkérhető ígéreteket, s a beiktatása után is csak a kormányfő parlamenti beszédéből, a miniszterek bizottsági meghallgatásaiból, illetve az amerikai trumpista konzervatívok budapesti konferenciáján elhangzott miniszterelnöki előadás 12 pontjából következtethetünk csak a riasztó jövőre. Egyetlen formalizált, részletesen kifejtett gazdasági programot ismerünk, ez az MNB „Fenntartható felzárkózás” programja, ami nem a jegybank feladataival foglalkozik, hanem egy komplex gazdaságpolitikai programot vázol fel 166 pontban 200 oldalon, a Matolcsytól megszokott gigantomán víziókat és unortodox megoldásokat vázolva. Feltételezem, hogy ezeknek az inkonzisztens, sokszor zavaros, vagy illuzórikus programoknak az elegyéből fog összeállni a valódi gazdasági program. Mindenesetre a törvény szerint júniusban színt kell vallani, Varga Mihály kénytelen beterjeszteni a jövő évi költségvetés számait.  Tehát nincs mese, tovább már nem lehet propaganda szövegekkel helyettesíteni a konkrét gazdaságpolitikai programot.

Kovács Zoltán: Négykor leléphetnek

„Parragh László nem nyilatkozik túl gyakran – évente egyszer legföljebb, ha nagyon plénum előtt megszólal -, de akkor képes egyetlen mondattal százezreket megsérteni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke  tíz nappal ezelőtti interjúban a közalkalmazottak béremeléséről beszélve megint csak közfelháborodást kiváltó nyilatkozatot tett, azt mondta: a bérezés mellett a dolgozókat – azon belül a tanárokat és a tűzoltókat – más is motiválhatja. Az előbbiekről az a véleménye, hogy nekik „ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek”, a tűzoltókat pedig szerinte „a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket” motiválhatja. Néhai rokonom jut eszembe, aki tudomást szerezve arról, hogy egyetemre járok, éjszaka pedig egy színházban díszleteket tologatok hajnalig, örvendezve gratulált, mondván, nagyon jól csinálom: nappal egyetem, éjszaka színház, albérletet sem kell fizetnem, hiszen mindig vagyok valahol. „Délutánonként – nézett rám büszkén -, még sétálgathatsz is az ELTE meg a Madách Színház között. Térben, időben szabad vagy.” Mint említettem, hajlott korú, gyengülő ember volt már, néha eltévedt a kisvárosban az utcán, ahonnét pedig szinte csak világháborúk idején mozdult ki, amikor jött a behívó. Korosodva olykor zsebre vágta a fagylaltot, keserű történet. Így romlik és erőtlenedik az ember, mentségére szolgáljon, hogy 92 éves korában mondta mindezt. Parragh meg ha jól számolom ereje teljében, hatvanévesen beszélt szakmai megbecsültségről, hosszú és forró nyarakról meg tűzoltók adrenalinlöketéről.”

Gadó Gábor: Közgyűlés az Orbán Művekben

A Fidesz-KDNP pártszövetség idén tavasszal sem tért el az elmúlt tizenkét év gyakorlatától: sem a választások előtt, sem azt követően nem hozta nyilvánosságra kormányprogramját. Egyedül annak közlésére szorítkozott, hogy az Ukrajna függetlensége ellen indított orosz támadás közben sem feledkezik meg Magyarország „békéjéről és biztonságáról”. És persze megígérte azt is, hogy nem enged a brüsszeli nyomásnak: a Kárpát medencében továbbra is az Alaptörvény írja elő, hogy „az anya nő, az apa férfi”. Így aztán amikor az újraválasztott miniszterelnök május 16-án az Országgyűlés üléstermében elmondta beiktatási beszédét, sokan bíztak benne, végre tájékoztatást kapnak arról, mi vár rájuk a következő négy évben. Ám a reménykedőknek csalódniuk kellett, a kormányfő csak a valóság téves érzékelésén alapuló hibás következtetéseit osztotta meg hallgatóságával.”

Szponzorált tartalom

A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik